ACTUEEL

Duitsland verstevigt rechtspositie patiënt

Duitsland verstevigt de rechtspositie van patiënten die het slachtoffer zijn geworden van fouten van artsen. De wet die dit regelt, is vrijdag door de Bondsraad aangenomen.

Medische missers

De wet maakt het voor slachtoffers van medische missers gemakkelijker om via de rechter verhaal te halen. Bij grove fouten moet de arts voortaan bewijzen dat de fout niet heeft geleid tot schade. Ziektekostenverzekeraars moeten patiënten helpen bij procedures om schadevergoedingen.

Wet

In de wet is verder onder meer geregeld dat patiënten volledig worden geïnformeerd over een behandeling, op een manier die het voor hen duidelijk en begrijpelijk maakt wat er precies gebeurt. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Siegfried van Hoek

2 februari 2013

Op zich legt deze nieuwe wet in Duitsland de lat voor de eigen verantwoording van zorgaanbieders individueel een stuk hoger hiermee. Dat zou in Nederland ook zo wettelijk geregeld mogen gaan worden, de vraag is alleen of zo'n wet in Nederland dan ook gerespecteerd gaat worden.

Op dit moment is het in Nederland zo, dat als de patient kan aantonen dat er een causaal verband is dus de schade (met beduidend verlies van levenskwaliteit) en het handelen van een arts dan ontstaat de omkering van bewijslast, en moet de arts gaan aantonen dat er geen verwijt te maken valt en met al zijn dossiermateriaal te voorschijn komen. Vroeger moest de patient alles als benadeelde aantonen, tegen de zwijgcultus en gebrekkige dossiervoering in in het geval van letselschade.

Dat het in Duitsland wettelijk geregeld is, dat verzekeraars de benadeelde moeten ondersteunen is een goede zaak. In Nederland is hier enkel een afspraak over gemaakt, die niet nageleefd wordt. Een zorgverzekeraar kan in Nederland met wetenschap van de (bewezen verwijtbare) zaak zelfs de positie van de verwijtbaar betrokken persoon kiezen.

Op zich, dat er een dergelijke wet gekomen is in Duitsland is alleen maar goed, Alleen de vraag is, gaat die ook nageleefd worden? In Nederland is het zelfs zo dat wetten, regels en protocllen in beleid naar willekeur worden gerespecteerd en toegepast door artsen en ziekenhuisbestuur gelijke als broeders in crime in het geval van letselschade (Mr. Johan Leegemate), OF zoals zijn collega Mr. Rijken KNMG stelde: mensen maken de maatschappij, niet de wet... Met dank aan oud-minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin, die stelde dat medische oneigenlijkheden (in afwachting op een nieuwe wetgeving) vooralsnog nog steeds niet vervolgd behoeven te worden! Klaar ben je....

Top