ACTUEEL

Samenwerkingsgolf overspoelt zorgsector

Samenwerkingsgolf overspoelt zorgsector

Met 179 nieuwe samenwerkingsverbanden is de zorgsector in 2012 overspoeld door een samenwerkingsgolf. Het aantal nieuwe verbanden is ten opzichte van 2011 bijna verdubbeld. Dat constateert JBR Management Consultants in de jaarlijkse Zorgsamenwerkingsmonitor.

In 2011 telde JBR nog 97 nieuwe samenwerkingsverbanden, vorig jaar waren dat er 179. Met 69 nieuwe samenwerkingen liet met name het eerste kwartaal een sterke piek zien. JBR schat dat met de samenwerkingsgolf 10 miljard aan zorgomzet is gemoeid op een totaal aan collectieve uitgaven van 90 miljard euro.

Omvang

Als belangrijke oorzaak van de samenwerkingsgolf wijst JBR het nieuwe contracteerbeleid van de zorgverzekeraars aan, dat steeds meer gebaseerd is op volumenormen. “Omvang is van belang in de onderhandeling met de zorgverzekeraar”, concludeert JBR. “Kleinere zorgaanbieders komen moeilijker aan de onderhandelingstafel omdat zij door hun geringe aandeel in de schadelast een lagere prioriteit krijgen.”

Vastgoed

Daarnaast worstelen met name kleinere aanbieders met  kostbaar, onrendabel vastgoed. Mede om deze reden gaan “kleine organisaties steeds vaker schuilen bij een grote broer”. “Zorginstellingen met teveel ruimte in hun vastgoedjasje beginnen stilaan vast te draaien en worden een ‘target’ voor overname”, merkt JBR op.

Fusie

Hoewel er meer wordt samengewerkt is het aantal fusies in 2012 beduidend lager dan in 2011. In de care is zelfs sprake van een halvering van het aantal fusies. Toch verwacht JBR dat het aantal fusies op termijn flink zal toenemen. Zodra aanbieders werkprocessen en delen van de bedrijfsvoering gaan integreren, worden andere samenwerkingsvormen dan fusies moeilijk werkbaar, aldus JBR.

Overname

Voor 2013 verwacht JBR lichte daling van het aantal nieuwe samenwerkingsverbanden. Daarnaast voorziet JBR dat dit jaar één of meerdere ziekenhuizen door private partijen overgenomen zullen worden. Het gaat hierbij in het bijzonder om het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer, het Ruwaard van Putten in Spijkenisse en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. JBR ziet veel activiteit onder private investeerders. In dit verband wijst JBR op de oprichting van het nieuwe zorgfonds door Holland Venture en Gilde en de verkoop van Medinova aan NPM Healthcare.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top