ACTUEEL

NZa: verzekeraars moeten beter controleren

Zeven verzekeraars moeten de controle van declaraties verbeteren. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een brief die deze week bij de verzekeraars op de mat valt. Volgens de zorgwaakhond controleren verzekeraars declaraties 'laat en niet diepgaand genoeg'.

Boete

Ziekenhuizen hebben de verantwoordelijkheid om correct en tijdig te declareren, aldus de NZa. Maar verzekeraars hebben de taak om te controleren of dat goed is gebeurd. Dat gebeurt al wel, maar kan veel beter, oordeelt de zorgautoriteit. Als de verzekeraars dit jaar geen verbetering laten zien, kunnen ze een boete krijgen.

Oorsmeer

De NZa kondigde eerder al aan dit jaar in gesprek te gaan met ziekenhuizen en artsen omdat het regelmatig voorkomt dat zij te hoge kosten declareren voor relatief simpele behandelingen. Zo bracht een ziekenhuis in Terneuzen ruim 1.000 euro in rekening voor het verwijderen van oorsmeer bij een patiënt. De toezichthouder in de zorg krijgt veel meldingen binnen van patiënten over hoge rekeningen na bijvoorbeeld oorsmeer verwijderen of het behandelen van tekenbeten en bloedneuzen. Het verwijderen van oorsmeer door een huisarts kost 9 euro, aldus de NZa.

Belang

Zorgverzekeraars Nederland ziet het belang van de controle en werkt daar graag aan mee. Woordvoerder Maike Krommendijk: "Als ZN zijn we wel volop in gesprek om het declareren te verbeteren." Ze benadrukt wel dat zorgaanbieders hier in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor zijn.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

4 februari 2013

Waarom zou dit 7 jaar geleden anders zijn geweest?

Top