ACTUEEL

Leden LHV stemmen over EPD

Doen we wel of niet mee met het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD)? Over die vraag buigen de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zich dinsdagavond. Door middel van een stemming wordt beslist of de huisartsen aanhaken. De meerderheid van de stemmen geldt.

Beroepsgeheim

Maandag maakte de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (650 leden) bekend dat ze naar de rechter willen stappen over het nieuwe EPD, dat nu overigens officieel het Landelijk Schakelpunt (LSP) wordt genoemd. Ze vinden dat het systeem niet strookt met hun beroepsgeheim en dat patiënten en huisartsen niet goed geïnformeerd worden over wat deelname aan het epd inhoudt.

LHV-leden positief

Voorzitter Steven van Eijck van de LHV (11.500 leden) verwacht echter dat LHV-leden zich wel kunnen vinden in het EPD. “Uit een rondgang in het land is al gebleken dat de meeste huisartsenkringen willen instemmen” vertelt hij. Het is wel nog mogelijk dat de stemming dinsdag uitgesteld wordt. “Als er tijdens de ledenvergadering vragen opkomen die we niet op dat moment kunnen beantwoorden, moet dat eerst nog uitgezocht worden. Dan stemmen we op een later moment”, tekent hij aan.

Nieuw epd

Het nieuwe elektronisch patiëntendossier vervangt de oude versie, die in 2011 door de politiek is afgewezen omdat de privacy van patiënten niet gewaarborgd zou zijn. Het idee was toen dat de gegevens van iedereen in het elektronisch patiëntendossier zouden worden opgenomen, tenzij mensen daartegen bezwaar aantekenden. Nu is dat net omgekeerd. Alleen als je expliciet toestemming geeft, doe je mee.

Inzage

Het idee achter het epd is dat gegevens van patiënten ook in te zien zijn voor andere hulpverleners, zoals huisartsenposten, eerste hulpafdelingen en apothekers. Het is de bedoeling dat huisartsen hun patiënten actief vragen of ze mee willen doen met het epd. Als een huisarts zelf niet meedoet aan het systeem, kunnen zijn patiënten dat ook niet. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Bart Bruijn, huisarts

4 februari 2013

Gek he? 9000 actieve huisartsen en 11500 stemmende leden. En hoeceel zijn er daarvan actief? Er hebben er al heel wat opgezegd!

Mulder

5 februari 2013

Een uit de losse pols en te gemakkelijk gemaakte opmerking van Collega Bruijn. De feiten zijn dat het netto aantal actieve huisartsleden het afgelopen jaar alleen maar is toegenomen bij de LHV. Allemaal collega's die beseffen dat je samen veel sterker staat en je veranderingen van binnenuit moet creëren in een branchevereniging ipv er maar een beetje tegen aan te schoppen.

Top