ACTUEEL

Bouwer mikt op topreferent centrum Oost Groningen

Bouwer mikt op topreferent centrum Oost Groningen

Bouwbedrijf Strukton wil samen met enkele andere private partijen een topreferent medisch centrum in de gemeente Menterwolde bouwen. Verschillende lokale politici vrezen dat hierdoor de nieuwbouwplannen van de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) in het gedrang komen.

Het Saksen Medisch Centrum (SMC) wil basis- en topreferente zorg bieden op het gebied van ondermeer oogheelkunde, orthopedie, oncologie en chronische ziekten. Blijkens raadstukken van de gemeente Menterwolde spiegelt het SMC zich “qua zorginvulling, ambitie en visie” aan de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, Oogziekenhuis in Rotterdam en Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam. Ook voorzien de plannen in “een basisvorm van spoedeisende hulp”.

Voorstander

De gemeenteraad van Menterwolde toonde zich vorige week in overgrote meerderheid voorstander van de komst van een topreferent centrum. De raad heeft daarom toestemming gegeven om het bestemmingsplan aan te passen

Boos

In buurgemeente Oldambt is met verbijstering gereageerd op de plannen voor een topreferent medisch centrum. Wethouder Bart Boon is “verbaasd, verwonderd en boos”, omdat een dergelijk centrum volgens hem de nieuwbouwplannen van de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) doorkruist. De OZG is voornemens om in Oldambt een nieuw ziekenhuis te bouwen ter vervanging van de huidige locaties in Winschoten en Delfzijl.

Pikant

Pikant detail: de beoogde vestigingslocatie van het Saksen Medisch Centrum (SMC) in Zuidbroek had vanwege de mogelijke samenwerking met het aanpalende Van der Valk Hotel en een snellere verbinding met de stad Groningen ook de voorkeur van de OZG. Onder druk van de provincie koos het OZG uiteindelijk voor een nieuwbouwlocatie in het tegen Winschoten aangelegen Scheemda West.

Krimpregio

De gemeente Oldambt wordt ook nu gesteund door de provincie. PvdA-gedeputeerde William Moorlag geeft aan niets te voelen voor de plannen voor een topreferent centrum. De provincie ziet geen ruimte voor twee ziekenhuisvoorzieningen in een krimpregio op twaalf kilometer van elkaar. Volgens een woordvoerster van Strukton is er geen sprake van concurrentie. Het SMC zegt een dagkliniek te willen zijn die ook patiënten van buiten Oost Groningen wil trekken. Hoewel de OZG de plannen voor de nieuwe kliniek aanmerkt als “een complete verrassing” ziet het ziekenhuis geen aanleiding de eigen nieuwbouwplannen te heroverwegen. De OZG gaat er vanuit dat nieuwbouw in Scheemda volgens plan in 2015 in gebruik kan worden genomen.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top