ACTUEEL

Actie thuiszorg tegen 'vernietigend' beleid

Zo'n 1600 bezorgde thuiszorgmedewerkers uit het hele land zijn maandag bij elkaar gekomen in Nieuwegein. Ze debatteerden met politici over de in hun ogen vernietigende kabinetsplannen voor de thuiszorg. Volgens de vakbond kunnen die tienduizenden banen gaan kosten.

Demonstratie

De thuiszorgmedewerkers vrezen bovendien dat ouderen, zieken en gehandicapten hun vertrouwde hulp kwijtraken. Onder anderen de Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA), Mona Keijzer (CDA) en Renske Leijten (SP) waren bij het 'Grote Thuiszorg Debat'. Ook SP-leider Emile Roemer was in Nieuwegein.

De thuiszorgmedewerkers kondigden aan op 6 april een grote demonstratie te houden in Den Haag.

Gevolgen bezuiniging

Het kabinet wil 1,2 miljard euro bezuinigen waardoor mensen die nu huishoudelijke hulp krijgen, straks veel minder of helemaal geen hulp meer ontvangen. Ook zijn er zorgen over de kortingen op de persoonlijke verzorging en dagbesteding. Die voorzieningen vallen nu nog onder de AWBZ, maar gaan in de toekomst naar de gemeenten.

Daling loon

Volgens vakbond Abvakabo FNV zijn de afgelopen tijd al honderden ontslagen gevallen in de thuiszorg. Dat komt volgens de vakbond doordat gemeenten de thuiszorg voor oneerlijke tarieven aanbesteden. Zij zouden de zorg afdoen als schoonmaakwerk. Hierdoor daalt het loon van thuiszorgmedewerkers soms ook van 12 euro per uur bruto naar 9 euro.

Anticiperen

Zorgaanbieders anticiperen al op de bezuinigingen van 2014. Zo biedt Cordaan geen vaste contracten meer aan werknemers. Als driemaal het contract is verlengd, verliezen ze hun baan bij Cordaan. Van rechtswege zouden hun tijdelijk contact daarna in een vast dienstverband moeten over gaan. “Gezien de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op hulp bij huishouden kan Cordaan dit perspectief niet bieden”, meldt de organisatie. Eelco Damen, voorzitter raad van bestuur van Cordaan, verwacht dat van de 2.300 huishoudelijke hulpen die bij Cordaan Thuiszorg werken, driekwart zijn baan kwijtraakt. Een ander voorbeeld is Thuiszorgorganisatie TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in Borne die per 1 februari de zorg van de Enschedese thuiszorginstelling Thuiszorg Rondom heeft overgenomen, inclusief de contracten met diens 36 medewerkers. Thuiszorg Rondom had het initiatief hiertoe genomen als oplossing voor de problemen die ze in de toekomst verwachtte door de bezuinigingen. (ANP / Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top