ACTUEEL

Schippers: persoonsgegevens zijn geborgd in EPD

De persoonsgegevens zijn voldoende beschermd in het Landelijk Schakelpunt, voorheen het elektronisch patiëntendossier. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Schippers komt tot die conclusie na overleg van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) met bouwer en beheerder CSC van het digitale informatiesysteem over de naleving van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Daarbij is afgesproken dat als deze wet wordt overtreden het contract kan worden verbroken. Ook zal het bedrijf de aanwijzingen van het College Bescherming Persoonsgegevens moeten uitvoeren. Gebeurt dit niet, dan is dat ook reden om de overeenkomst te ontbinden.

Invoering EPD

De VZVZ is de club achter het Landelijk Schakelpunt. Het patiëntendossier kent een moeizame geschiedenis. Maar een meerderheid van de huisartsenkringen stemde er deze week mee in. Daarmee werd een belangrijke horde genomen naar volledige invoering. Maar er zijn nog hindernissen. Zo heeft een kleine artsenvereniging er niet mee ingestemd omdat de patiëntengegevens onvoldoende zouden worden beschermd. De vereniging heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

de Loyer-Tisscher

8 februari 2013

Waarom zo moeilijk doen met een dat landelijk epd? Praktischer voor de patiënt , goedkoper voor overheid, verzekeraars en zorgaanbieders : beveiligde USB sticks. Daarvan zijn al meerdere soorten op de markt. Dit vereist slechts goede scanners op de pc met up to date beveiliging, en is alleen per stuk te hacken. Bovendien is het ook in het buitenland bruikbaar!

Robin

8 februari 2013

@de Loyer-Tisscher
Alleen jammer dat de arts zich dan niet vooraf kan inlezen. Dus een dag van te voren de spreekuren voorbereiden is er dan niet meer bij. Immers de gegevens zijn pas beschikbaar als de patiënt zich bij de balie meldt.

Daarnaast krijg je het probleem dat mensen hun USB-stick gaan vergeten. Wat doe je dan als een patiënt zich meldt bij de balie? De enige optie is terugsturen naar huis, want de gegevens zijn niet meer beschikbaar in het ziekenhuis!

Overigens is het artikel enigzins onduidelijk geschreven. Het voorheen "elektronisch patiëntendossier" zou opeens het Landelijk Schakelpunt heten. Verderop spreekt men juist weer over het patiëntendossier (niet elektronisch).

Top