ACTUEEL

UMCU gaat antibiotica-onderzoek coördineren

De Europese Unie en farmaceutische bedrijven investeren 187 miljoen euro om de ontwikkeling van nieuwe antibiotica te stimuleren. Het onderzoeksproject is in februari 2013 van start gegaan. Het UMC Utrecht krijgt een belangrijke rol in het onderzoeksproject.

Het UMCU ontvangt een bedrag van 5,5 miljoen euro van de subsidie om een netwerk op te zetten van Europese ziekenhuizen waarin nieuwe antibiotica snel en goed getest kunnen worden.

Infrastructuur

"Wij zetten een infrastructuur op om nieuwe antibiotica te testen", zegt projectleider Marc Bonten. Hij is hoogleraar bij de afdeling Medische Microbiologie en bij het Julius Centrum van het UMC Utrecht. "Doordat klinische trials sneller en beter verlopen, maken we de fase tussen laboratorium-proeven en toelating tot de markt zo kort mogelijk. Dat versnelt de invoering van nieuwe middelen. Zo wordt het voor farmaceutische bedrijven aantrekkelijker om nieuwe antibiotica te ontwikkelen."

Farmaceutische bedrijven doen relatief weinig aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, omdat daar niet zo veel geld mee te verdienen is als met andere medicijnen die ze ontwikkelen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top