ACTUEEL

Aangifte tegen Tulleken over bloedvatschroef

Neurochirurg Kees Tulleken moet zich met twee van zijn UMC Utrecht-collega’s opnieuw verantwoorden over de uitvinding van een bloedvatschroefje. De Belgische neurochirurg Erwin de Winter zegt dat het zijn uitvinding is, het UMC zegt dat zij de wettelijke rechthebbende is van het schroefje dat bloedvaten aan elkaar hecht. Het geschil speelt al jaren, de advocaat van De Winter heeft dinsdag aangifte gedaan wegens het inbrengen van valse verklaringen in al de lopende strafzaak.

De Winter claimt dat zijn ontwerp van het schroefje is gestolen door de drie onderzoekers van het UMC. In de strafzaak die momenteel loopt is volgens De Winters advocaat Gabriel Meijers "aantoonbaar gelogen" door Tulleken en zijn collega’s, daarom is opnieuw aangifte gedaan.

Wettelijke rechthebbende

De ruzie tussen de neurochirurgen gaat over een door De Winter ontworpen bloedvatschroef. De Winter is naar zijn zeggen de uitvinder van de techniek die een flinke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het werken met naald en draad. Tulleken zegt echter dat de schroef door het team van het UMC - waar De Winter ook deel van uitmaakte - is ontworpen. Het UMC Utrecht laat in een reactie weten van mening te zijn dat de uitvinding tijdens dienstverband is gedaan "waardoor het UMC Utrecht de wettelijke rechthebbende op deze uitvinding is".

Tulleken zei twee jaar geleden over de kwestie: "Uit naam van ons drieën is een patent aangevraagd. Overigens bleek de techniek toch niet goed te werken, dus het patent heeft sowieso weinig waarde meer."

Prins Friso

Tulleken is een bekend neurochirurg. Een jaar geleden kwam hij in opspraak omdat hij het medisch beroepsgeheim zou hebben geschonden rondom het ongeluk van prins Friso. Hij besprak de gezondheidssituatie van de prins met artsen van het ziekenhuis, zijn vrouw - die erbij stond en journalist is - schreef daarover in de krant. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Huygens Tholen

12 februari 2013

Waar doen we het voor?
Wat een gezeur over een uitvinding, waar gaat het hier over. Een bijdrage aan gezondheidszorg of een bijdrage aan het verlengen van de piemel van een van de heren dokters.
Waar doen we het voor? komt als vraag sterk bij me naar voren na het lezen van dit, wat korte, berichtje.
Was het niet zo dat dokters zaken doen bijdragende aan o.a. het verbeteren van de gezondheid van hun patiënten?
En dat deze dokters de kennis die zij hierbij verwerven delen, opdat elders in de wereld ook dokters........
Dit in tegenstelling tot het overgaan op dure patenten en licenties die enkel en alleen bijdragen aan hoogoplopende kosten voor, wat was het ook al weer, een schroefje...

Van der Moer

13 februari 2013

Ach, bij iedereen zit wel eens een schroefje los...

Top