ACTUEEL

RDG verbetert patiëntveiligheid in ok

Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een systeem in gebruik genomen dat de status van medische apparatuur in de operatiekamer controleert. Het gaat om een pilot van zes maanden. Het doel is de processen in de operatiekamer te verbeteren en daarmee de patiëntveiligheid te verhogen.

Controle-systeem

Een op radiochips (RFID) gebaseerd systeem geeft per operatiekamer aan welke medische apparaten aanwezig zijn en of deze veilig inzetbaar zijn. De arts kan hiermee in één oogopslag ziet of de medische apparatuur in de OK veilig inzetbaar is. Dit verhoogt direct de patiëntveiligheid, aldus het ziekenhuis. Zo’n 100 medische apparaten in het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn voorzien van de radiochip.

DORA project

De OK en de afdeling Klinisch Fysica van Reinier de Graaf hebben het systeem samen met de TU Delft en het bedrijf LogiSense ontwikkeld. De pilot is onderdeel van het DORA project; Digital Operating Room Assistant. Dit is geïnitieerd door de TU Delft en wordt door de provincie Zuid Holland gesubsidieerd. Behalve het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn onder andere het LUMC, het Oogziekenhuis Rotterdam en LogiSense als partijen betrokken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ir. De Jong

16 juni 2013

Bij ons wordt de apparatuur elke morgen handmatig gecheckt en vertrouwen we op de goede naam van de fabrikant van medische apparatuur.
Bovendien bewijst de praktijk waar betrokken zeer hoog opgeleide mensen werkzaam zijn dat men juist geen vertrouwen heeft in chips zoals de RIFD die de werkzaamheid van apparaten zou gaan beoordelen.
Het lampje op de benzinemeter wat rood wordt bij reserve rijden behoeft geen storingsgevoelige chip technologie.
Met de komende zonnewind verwachting deze herfst waar door veel wetenschappers gevreesd wordt voor schade juist aan dit soort electonica kunnen zeer ongewenste uitvallen optreden. Dan is dit ignaleringssysteem juist niet een bijdrage aan patientveiligheid.
Voorlopig houden we het maar op onze eigen waarneming en zolang DORA nog net de zoveelste bij wet verplichte bijverdienste is voor betrokkenen wensen we hen bijzonder veel geluk met het penetreren van de 'markt'. Het voegt slechts de zoveelste schijnzekerheid toe aan een proces wat alleen aandacht en ervaring en de wil tot slagen behoeft.

Top