ACTUEEL

Meander versnelt revalidatie met zorgtechnologie

Zorggroep Meander heeft met de inzet van zorgtechnologie het aantal ligdagen met 8 procent teruggebracht. De cliënttevredenheid is daarbij ook toegenomen en de medewerkers zijn enthousiast.

In de nieuwe werkwijze maakt Zorggroep Meander gebruik van iPads en de BioVal, een systeem dat met sensoren de gewrichtsbewegingen meet. Het systeem wordt in Frankrijk en Duitsland veel gebruikt. Zorggroep Meander is in Nederland de eerste zorgorganisatie die het systeem inzet. Doordat therapeuten tussentijds de mobiliteit van de gewrichten meten, bestaat duidelijk inzicht in de vooruitgang.

Cliënt

Een cliënt die na een heup- of knievervanging revalideert in het verpleeghuis, kan door het gebruik van de zorgtechnologie ook zelf in zijn eigen kamer oefenen op een zelfgekozen tijdstip. Dit gebeurt naast de vaste behandeling door de fysiotherapeut. Cliënten krijgen een thuisoefenschema mee. Hun training wordt regelmatig opgenomen op video, via een iPad op een standaard. Zo kunnen de therapeuten controleren of de oefeningen goed worden uitgevoerd. Het stimuleert de cliënten om meer te oefenen en de verzorgenden zijn opgeleid om de cliënt waar nodig te begeleiden.

Zorg op afstand

Zorg op afstand is niet nieuw. Steeds vaker communiceren begeleiders via computer of tablet met hun cliënten. Het is een waardevolle aanvulling op het face-to-face contact. Zorggroep Meander zegt een stap verder te gaan. “Wij gebruiken zorgtechnologie in een andere setting”, zegt directeur Anita Tijsma. “Dus niet in de begeleidende sfeer, maar in een behandelsituatie. Dat is zeer innovatief. De goede resultaten die wij boeken, betekenen dus een echte doorbraak.”

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top