ACTUEEL

Ruzie Slotervaart en Achmea verhevigt

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam berekent dubbele kosten aan Achmea voor lopende behandelingen die de zorgverzekeraar nu nog wel vergoedt. Dat meldt Artsennet.

Aysel Erbudak, bestuursvoorzitter van het Slotervaart, noemt dit een logisch gevolg, omdat er vanaf 1 april geen contract meer is met Achmea. Directeur zorginkoop bij Achmea, Marjolein Verstappen, zegt dat Achmea die bedragen niet gaat vergoeden. “Wij kijken gewoon wat wij verplicht zijn te betalen, dat is ons uitgangspunt. Niets meer en niets minder”, zegt zij tegen Artsennet.

Plafond

Zorgverzekeraar Achmea heeft het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam voor 2013 niet gecontracteerd, omdat het ziekenhuis volgens Achmea meer wil groeien dan de landelijk gestelde norm van maximaal 2,5 procent en het ziekenhuis teveel geld zou vragen. Volgens het Slotervaart dwingt Achmea het ziekenhuis onder de kostprijs te werken. Erbudak zegt tegen Artsennet dat ze zich niet kan vinden in opgelegde limieten. “Dit is het geld en kijk maar hoe je het uitgeeft”', is de indruk die ze krijgt. Dit leidt er volgens haar toe dat het ziekenhuis niet alle patiënten kan behandelen.

Nieuwe patiënten moeten vanaf 1 april een deel van de kosten zelf betalen, omdat Achmea deze niet volledig vergoed. Het Slotervaart staat in voor dat deel van de kosten, liet Erbudak eerder weten.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 februari 2013

Heeft Erbudak wel de juiste adviseurs om dit hoge spel te spelen, of is dit een roekeloze zet en een gevolg van haar temperament? Ik heb gesproken met de mensen die haar zouden kunnen helpen, maar die beweren dat ze geen contacten onderhouden. Dan ga ik voor de tweede optie en dan zullen de gevolgen desastreus zijn voor het ziekenhuis.

Geen

13 februari 2013

Erbudaks standpunt dat Achmea passantentarieven volledig dient te vergoeden, lijkt te zijn gebaseerd op het uitgangspunt dat iedere Achmea-verzekerde een pure restitutiepolis heeft. Dat lijkt mij onwaarschijnlijk.

In zoverre is Erbudaks standpunt dan ook raadselachtig. Als de zorgverzekeraar het immers aan zijn verzekerden kenbaar heeft gemaakt dat met een zorgaanbieder niet is gecontracteerd (bv. via de media of zijn website), mag de zorgverzekeraar zelf bepalen hoeveel hij vergoed van behandelingen bij zo'n niet-gecontracteerde zorgaanbieder (zie art. 13 Zorgverzekeringswet en http://www.nza.nl/publicaties/nieuws/Zorgverzekeraar-moet-duidelijke-informatie-geven-op-de-website/). In de regel ligt die vergoeding ergens tussen de 70 en 90% van het marktconforme tarief.

Anoniem

22 februari 2013

Mevrouw Erbudak heeft geheel gelijk. De verzekeraar biedt haar een contract onder kostprijs aan. In feite is het gevecht er een tussen haar e de Nederlandse overheid, want verzekeraars zijn slechts agenten van die overheid.

Ze had een geweldig idee om de zorg in Nederland te verbeteren, wat hard nodig is met de excessief hoge sterftecijfers hier voor vele ziektes dankzij de lage opgelegde zorgstandaards van het CVZ. Nederlanders zijn daar nog niet rijp voor. De pretentie is nog steeds dat de zorg hier goed is. Vergelijk maar met het buitenland en dan weet je wel beter. De reden? Nederland besteed het minste van de meeste landen aan de zorg en wil nog minder besteden. Men wil een Mercedes voor de prijs van een Volkswagen.

Rantsoenering van de zorg werkt niet. Het bewijs is in de sterftecijfers.

Top