ACTUEEL

Kamer wil rookverbod in alle horecazaken

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er in de hele horeca niet meer mag worden gerookt. PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren schaarden zich dinsdag achter het voorstel van de ChristenUnie. VVD, SP, PVV en 50Plus zijn tegen. Zij vinden dat de eigenaren van kleine kroegjes zelf wel kunnen beslissen of er wordt gerookt, aangezien er in deze eenmanszaakjes geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de gevolgen van meeroken.

Het vorige kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zonderde de kleine kroegjes uit van het rookverbod, ook al omdat die geen aparte rookruimte konden inrichten. Het CDA is inmiddels voor een algeheel verbod, net als de PvdA, de huidige coalitiegenoot van de VVD.

Oorspronkelijke bedoeling

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is tevreden met deze duidelijke uitspraak van de Kamer waarmee volgens haar wordt teruggekeerd naar de oorspronkelijke bedoeling van de wet, namelijk een 100 procent rookvrije horeca. Ze wil snel weten wat het kabinet gaat doen.

Inconsistent

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is "ontstemd". De organisatie verwijt de politiek "inconsistent, niet-doordacht en onzorgvuldig beleid", nadat sinds 2010 in kleine kroegen zonder personeel weer mocht worden gerookt. "Het net aangetreden kabinet-Rutte versoepelde toen de regels voor cafés die niet groter zijn dan 70 vierkante meter en waar de eigenaar geen personeel in dienst heeft. Nu wordt deze uitzondering waarschijnlijk weer teruggedraaid", aldus KHN. "Ondernemers in de horeca moeten kunnen vertrouwen op een voorspelbare en betrouwbare overheid. Hun investeringen en inrichting van hun bedrijfsvoering behoren niet onderhevig te zijn aan politieke willekeur."

Clean Air Nederland is "verheugd, maar ook kritisch". Het Longfonds en KWF Kankerbestrijding zijn blij met de aangenomen motie. "Dit kabinet maakt een gezonde keuze voor een rookvrij Nederland", meent KWF Kankerbestrijding. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top