ACTUEEL

Umc’s onderzoeken hardloopblessures

Enkele universitaire medische centra en de Atletiekunie gaan een grootschalig onderzoek doen naar blessures bij onervaren hardlopers. Naar schatting één op de vijf beginnende hardlopers raakt geblesseerd.

“Dat komt waarschijnlijk doordat mensen te snel te hard willen gaan”, stelt Henk van der Worp van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG), coördinator van de studie. “Hun hart en longen kunnen dat wel aan, maar spieren en pezen hebben vaak wat meer tijd nodig om erin te komen.'' Vooral het been onder de knie heeft het zwaar te verduren bij hardlopers: knie, achillespees, scheenbeen, enkels en onderkant van de voeten zijn kwetsbaar.

Risicoprofiel

Deelnemers aan de studie worden geworven onder hardlopers die meedoen aan het Start to Run-programma van de Atletiekunie. “Dat zijn jaarlijks 8000 à 9000 mensen. We hopen dat enkele duizenden mensen meedoen aan de studie'', aldus Van der Worp. De onderzoekers hopen een aantal risicoprofielen te vinden, op grond waarvan ze blessures kunnen voorspellen. De deelnemers aan het onderzoek worden een jaar lang gevolgd. Daarbij wordt ook gekeken naar de gezondheidswinst door hardlopen en naar motivatie. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

linden

14 februari 2013

Het bericht voelt aan als een stuk of tien "open deuren".
Maar oké, misschien is het goed om de wetenschap hier eens op los te laten.
Hardlopen is gezond voor lijf en geest, maar zoals met alles in het leven moet je wel matigen en luisteren naar de signalen van het lichaam. Vooral dat laatste lijkt door beginnende lopers soms volkomen vergeten te worden.

Onderzoekers...succes en plezier bij het onderzoek.

Top