ACTUEEL

Kindgerichte zorg beloond met Gouden Smiley

Kindgerichte zorg beloond met Gouden Smiley

Stichting Kind en Ziekenhuis heeft woensdag de eerste Gouden Smileys uitgereikt aan vijf ziekenhuizen die voldoen aan de criteria voor kindgerichte zorg. Het is een kwaliteitskeurmerk vanuit het perspectief van het kind en de ouders.

Na een pilot met negen ziekenhuizen kregen het Emma Kinderziekenhuis (Amsterdam), het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), het Scheper Ziekenhuis (Emmen) het TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg) en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht) een Gouden Smiley.

Pilot kindgerichte zorg

Hester Rippen, directeur van Stichting Kind en Ziekenhuis, heeft met het omvormen van de ruim tien jaar oude ‘gewone’ Smileys naar bronzen, zilveren en gouden varianten een duidelijk doel voor ogen: de ziekenhuizen stimuleren om naar het volgende niveau te gaan. “De eisen uit de bestaande Smiley zijn nu wat ons betreft de norm, dus een Bronzen Smiley waard. We vinden het in deze tijd het minste wat je mag verwachten aan kindgerichtheid. Daarnaast was het tijd voor een nieuwe, moderne, onafhankelijke toetsing van kinderafdelingen in ziekenhuizen.”

Gouden of Zilveren Smiley

Om een Gouden of Zilveren Smiley te halen moeten ziekenhuizen niet meer alleen aan bepaalde eisen voldoen, maar ook een visitatieteam ontvangen en de 32 criteria bespreken waarop wordt getoetst. Ook wordt de stem van jongeren en ouders zwaar meegewogen via de speciaal ontwikkelde ‘ChildPatientSenseMonitor’. Rippen: “We gaan met deze ervaringsmonitor kinderen en ouders vragen naar hun perceptie van de zorg. Dit doen we op een zodanig makkelijke manier dat het mogelijk is om informatie over ziekenhuiservaringen zo te vangen dat er op grootschalige kwantitatieve wijze over gerapporteerd kan worden; een unieke kwaliteitstoets.” Er is ook een afzonderlijke medewerkersmonitor ontwikkeld; de ‘HealthPersonnelSenseMonitor’. In de pilot is gebleken dat personeel hierdoor extra wordt geprikkeld om kindvriendelijk te werken, zegt Rippen.

Bronzen Smiley

Om een Bronzen Smiley te krijgen moeten ziekenhuizen aan een aantal harde eisen voldoen, stelt Rippen. Het moet mogelijk zijn dat ouders de hele dag bij hun kind zijn, dat altijd één van de ouders bij het kind kan blijven slapen en dat ouders aanwezig kunnen zijn bij het inleiden van en ontwaken uit de narcose. Verder spelen eisen op het gebied van scholing van verpleegkundigen, pijnbestrijding en informatievoorziening een grote rol.

De stichting K&Z organiseert op 21 juni 2013 een symposium over de actuele (digitale) ontwikkelingen in de zorg voor en rondom kinderen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hoek

15 februari 2013

Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat aan ziekenhuizen die deelnemen aan een pilot al gouden smiley's worden uitgereikt! Dit betekend dat er vooraf aan de pilot een nieuwe standaard is bepaald. Op welke gronden en met welke evidence?
Leverden de oude smiley's geen geld genoeg meer op? Moeten wij ons verlagen tot een pseudowedstrijd waar enkel goud telt?
Het is betreurenswaardig dat wij zo in nederland omgaan met onze zorg en er een heel duur kwaliteitsmaffia instituut in de lucht wordt gehouden ter ere en glorie van zeer discutabele kwaliteitseisen.
Laten we gewoon ons vak goed doen zonder afgeleid te worden door dit soort geneuzel. Dat komt de patient en staat ten goede.

Top