ACTUEEL

'Wetswijziging gevaar voor vrije artsenkeuze'

De vrije artsenkeuze komt in gevaar als de Tweede Kamer instemt met een voorgestelde wetswijziging van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP) in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2012 stelde Schippers voor om artikel 13 uit de Zorgverzekeringswet te verwijderen. Verzekeraars hoeven dan geen zorg meer te vergoeden die is uitgevoerd door een aanbieder waar zij geen afspraken mee hebben. Nu moeten ze nog driekwart van de kosten vergoeden.

Hinderpaal

"Deze groep neemt bewust een deel van de behandeling voor eigen rekening. Als het restitutietarief mag worden teruggebracht naar 0 procent, wordt er een hinderpaal opgeworpen om zorg af te nemen bij deze betreffende aanbieder", aldus de NVVP.

De vereniging is bang dat veel vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten, die geen afspraken met zorgverzekeraars hebben, daardoor hun praktijkdeuren moeten sluiten. Ook zouden verzekeraars te veel macht krijgen: zorgaanbieders zullen sneller akkoord gaan met een aangeboden contract uit angst om anders helemaal met lege handen te staan, vreest de NVVP.

Wettelijke keuzemogelijkheid

Op dit moment hebben verzekerden een wettelijke keuzemogelijkheid tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een naturaverzekering mag de verzekerde alleen naar gecontracteerde aanbieders. Bij keuze voor een andere aanbieder moet de verzekerde meestal een deel van de rekening zelf betalen. Bij een restitutieverzekering heeft de verzekerde een grotere keuzevrijheid.

Meer kritiek

Het voorstel is niet onomstreden. In een blog op Skipr voorspelt hoogleraar patiëntgerichte innovatie Jan Kremer van het UMC St Radboud  dat “het verdwijnen van de vrije artsenkeuze het vertrouwen van patiënten in verzekeraars kan schaden”. Bovendien zet het voorstel volgens Kremer een rem op de emancipatie van de patiënt.

Ook Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid CDA, liet zich kritisch uit over het voorstel. Zij voorziet negatieve gevolgen voor de patiënt en de arts. “Ten eerste schaft de minister de keuzevrijheid voor de patiënt feitelijk af. Dat betekent ook dat de vertrouwensrelatie met de arts niet langer heilig is. Je kiest niet langer voor een goede arts of voor een goed ziekenhuis, maar je kiest voor de zorgverzekeraar. Ten tweede kan het gemakzucht bij zorgverzekeraars in de hand werken. Het laat meer ruimte voor zorgverzekeraars om niet op kwaliteit te contracteren. Patiënten kunnen met hun keus voor bepaalde ziekenhuizen of zorgverleners niet meer duidelijk maken dat ze daarvoor een voorkeur hebben. Het wordt namelijk pas vergoed als het ingekocht is”, aldus Bruins Slot in een blog op Skipr. (ANP / Skipr)

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Lvogelpoel

15 februari 2013

Lees dilemma's arts
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Lewi-Vogelpoel/Blogbericht-Lewi-Vogelpoel/123962/Artseneed-en-politiek.htm
Lees zorgen burger
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Lewi-Vogelpoel/Blogbericht-Lewi-Vogelpoel/123965/Vrije-keuze-burger-ontnomen.htm
Vindt u dat ook zorgelijk dan doe poging in burger initiatief restitutiepolis te redden. Mail 2ekamer uw mening en Please RT ?http://actiezorgenregeerakkoord.blogspot.nl/?m=1

vd Peijl

16 februari 2013

Dit zal toch allemaal niet waar zijn hoop ik.
Waar gaan wij hier in Nederland allemaal naar toe?

van Oudheusden

17 februari 2013

door feitelijk afschaffen van de vrije artsenkeuze wordt een aantal rechten van mensen afgeschaft. Je moet je nu laten onderzoeken door artsen waar je niet voor gekozen hebt. Er is dus sprake van staatsdwang zoals die was in communistisch Oost-Europa. Geweldig resultaat voor een "liberale"minister. Het afschaffen van de restitutie polis maakt de staatsdwang compleet. Lang leve het neoliberalisme!!!

W.

17 februari 2013

Dit is werkelijk een gruwel! Wat aan keuzevrijheid en autonomie is opgebouwd, gaat straks even in 1 pennenstreek afgebroken worden.
De combinatie Schippers en van Rijn is dodelijk voor de Zorg in zijn geheel en de GGZ in het bijzonder. Met een volstrekt onbetrouwbare overheid en de monopolie/macht van zorgverzekeraars, bezuinigingsdrift en geldelijke winst op menselijk leed, wordt het echt de allerhoogste tijd om beide "machten" een onmiddellijke Halt toe te roepen!

Het moet klaar zijn met deze afbraak, klaar zijn met de belangenverstrengeling en klaar zijn om leed te reduceren tot een kosten-baten analyse!

"Een zeer bezorgde hulpverlener"

IFUD of Human Rights

20 februari 2013

Stukje bij beetje worden burgers fundamentele rechten afgenomen.Het gaat om grondrechten van burgers.Vrije keuze arts,bordeel verbod...Het gaat zo maar verder.

IFUD of Human Rights

20 februari 2013

Als stichting IFUD of Human Rights waarschuw ik reeds sinds 1994 over wantoestanden in de zorg en de macht van verzekeraars en farmaceutische industrie.Ik heb stukken notarieel laten vastleggen.Het is ook gebleken in de tijd -ik verwijs niet naar mensen persoonlijk- echter algemeen hebben wij te maken met een samenleving die ieder voor zich denkt.Ook is het zo,dat de de samenleving alles laat komen wat komt.Het moet schijnbaar nog veel erger worden,om de samenleving wakker te maken.De enkeling die wel kritiek uit,is de sigaar.Zijn mening gaat onder het tapijt.Bovendien maken ze de klager kapot.De zaak Fred Spijkers is een voorbeeld uit het verleden.

http://www.slideshare.net/IFUDofHR/documents

Top