ACTUEEL

IGZ: extra toezicht op gebruik medische apparatuur

IGZ: extra toezicht op gebruik medische apparatuur

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) breidt het toezicht op het gebruik van medische apparatuur door zorginstellingen uit. De inspectie gebruikt hierbij het Convenant Veilige Toepassing Medische Technologie als richtlijn.

“Het toezicht houden op veilig gebruik van medisch apparatuur deden we al lang. Wat nieuw is, is dat we toezicht gaan houden op de implementatie van het convenant”, zegt IGZ-woordvoerder Wilbert Ransz. “We zijn per 1 februari begonnen met het opzetten van dit project en zijn druk bezig een procedure te ontwikkelen. We gaan in ieder geval een ronde langs de instellingen maken om toe te zien of en op welke manier het convenant wordt nageleefd.”

Convenant

Het Convenant Veilige Toepassing Medische Technologie is in 2011 opgesteld door Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en onderschreven door Revalidatie Nederland (RN). Het heeft als doel het gebruik van medische technologie veiliger te maken.

Het convenant is een van de uitvloeisels van de brand in het Twenteborg ziekenhuis in Almelo in 2006. Daar overleed een patiënt na brand in een operatiekamer. De IGZ schreef dit toe aan het niet op orde hebben en niet adequaat functioneren van een sluitend kwaliteit-/veiligheidsysteem rond de patiëntenzorg, in het bijzonder rond medische apparatuur.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Klinkert

20 februari 2013

In november vond in het UMC Utrecht het symposium ‘Patiëntveiligheid en Medische Technologie’ plaats. Hieraan werd medewerking verleend door sprekers vanuit het Ministerie van VWS, het MUMC+, TNO en het UMC Utrecht zelf. Met dit symposium werd bijgedragen aan de doelstellingen van het bovengenoemde convenant ‘Veilige toepassing van medische technologie’. Grote belangstelling ging uit naar het implementatiemodel van het MUMC+, beter bekend als het 'Maastrichtse Model'. Neem voor meer informatie gerust contact met me op.

Klinkert

20 februari 2013

Interessant is zeker ook de video-samenvatting van dit symposium, zie http://www.thecompetencegroup.nl/producten/e-learning-opleidingen/medische-technologie/

Top