ACTUEEL

Thuishulp ontzien 'interessant idee'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het een interessant idee om 750 miljoen euro extra vrij te maken om zo minder ingrijpend te bezuinigen op huishoudelijke hulp voor ouderen. Dat zei Van Rijn vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

De Amsterdamse zorgwethouder Eric van der Burg opperde het idee. Hij wil het geld voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg-geld) in hetzelfde potje doen als het geld voor de AWBZ, waar onder meer de huishoudelijke hulp en de thuiszorg uit worden betaald. Op die manier ontstaat wat ruimte om de scherpe kantjes van de bezuinigingen af te halen.

Brief

Van Rijn stelt dat het nog te vroeg is om het idee uit te voeren, maar gaat er zeker goed naar kijken. "Ik ga alle ideeën bekijken en op een rijtje zetten en dan stuur ik in maart een brief naar de Kamer. Daarna kunnen we er uitgebreid over praten", stelde de staatssecretaris.

Geen heil

Patiëntenorganisaties zien geen heil in het plan. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) vreest dat haar leden niets meer terugzien van het Wtcg-geld als dat wordt samengevoegd met het AWBZ-budget. ,,Dit kabinet laat al een heleboel compensatieregelingen verdwijnen. Door nu met Wtcg-geld de bezuiniging op de huishoudelijke hulp te verzachten, gaan chronisch zieken en gehandicapten er nog meer op achteruit. Zo kunnen ze wel 100 tot 250 euro per maand mislopen'', aldus een woordvoerder. ,,En de inkomenspositie van chronisch zieken en gehandicapten is daarvoor te kwetsbaar.''

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Oosterhof

18 februari 2013

Als je wethouder meent dat huishoudelijke zorg nog vanuit de AWBZ betaald wordt ben ik benieuwd of hij verder wèl verstand heeft van financiële schotten in de zorg.

Top