ACTUEEL

BES-eilanden hebben eigen patiëntenvereniging

Met de lancering van Stichting Patiëntenbelangen BES (SPB-BES) hebben patiënten op de drie BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba sinds vorige week een spreekbuis. George Soliana is voorzitter van de patiëntenbelangenvereniging. Dat meldt Bonaire.nu.

“De Stichting Patiëntenbelangen is politiek neutraal en is een directe gesprekspartner van de lokale overheid op de drie eilanden, het RCN en politiek Den Haag bij het vertegenwoordigen van de patiënten”, zegt Soliana. “We bemoeien ons met politieke zaken die invloed hebben op de beschikbaarheid en het aanbod van de gezondheidszorg op alle drie de eilanden. We houden ons niet bezig met individuele medische zaken of klachten, daar zijn andere organisaties voor.” De SPB-BES krijgt een vertegenwoordiging op alle drie de eilanden aangezien de situaties op de eilanden verschillend zijn.

Zorgverzekering

De drie BES-eilanden hebben onder meer te maken met enorme veranderingen op het gebied van de zorgverzekering. “Het belangrijkste doel is te zorgen dat medische zorg beschikbaar blijft en deze tegemoetkomt aan de behoeften van de inwoners van de BES-eilanden”, aldus Soliana. “We zijn het er allemaal over eens dat de kosten voor medische zorg onder controle gehouden moeten worden. Echter de extreme veranderingen in het zorgpakket van de BES-eilanden zonder mogelijkheid tot bijverzekering, zijn zorgwekkend.”

Soliana verwijst naar de drastische wijzigingen in het zorgpakket waar de BES-eilanden pas laat over werden geïnformeerd, minder dan twee weken van tevoren. Nederland heeft bij de implementatie van de nieuwe staatkundige structuur op de eilanden op 10 oktober 2010 de verantwoordelijkheid voor het zorgpakket overgenomen. Hierdoor verdween het aanbod van particuliere zorgverzekeringen omdat er geen noodzaak meer voor was. Op 21 december 2012 werden de BES eilanden geïnformeerd over drastische wijzigingen in het zorgpakket die op 1 januari 2013 zouden ingaan. Na vele protesten bij de minister en de Eerste en Tweede Kamer, is de ingangsdatum verschoven naar 1 juli 2013. “Deze korte termijn en een gebrek aan duidelijkheid en transparantie in een zaak die gevolgen heeft voor ons allemaal vormen belangrijke redenen voor oprichting van Stichting Patiëntenbelangen”, zegt Soliana op de website Bonaire.nu.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top