ACTUEEL

Kamer zet vraagtekens bij eigen bijdrage AWBZ

De eigen bijdrage voor AWBZ-begeleiding die staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) wil invoeren, stuit op weerstand in de Tweede Kamer. Het CDA gaat alleen akkoord als duidelijk is dat de uitvoering niet meer kost dan het oplevert. De PvdA heeft bedenkingen als vooral de laagste inkomens de dupe worden van de eigen bijdrage.

Eigen bijdrage levert 87 miljoen op

De PvdA staat achter het uitgangspunt van Bussemaker dat het vreemd is om voor verpleging en verzorging wel een eigen bijdrage te vragen, maar niet voor de begeleiding. De staatssecretaris denkt volgend jaar 87 miljoen te kunnen verdienen met de eigen bijdrage, ook omdat mensen dan minder beroep zullen doen op AWBZ-begeleiding. Bussemaker heeft de aanspraak op de begeleiding al beperkt omdat de kosten de laatste jaren sterk waren gestegen.

Klachten over het CAK

De Tweede Kamer maakte zich ook zorgen om het Centraal Administratiekantoor (CAK), de instelling die de eigen bijdragen regelt. Nadat er over het CAK veel klachten waren binnengekomen over verkeerde facturen en slechte bereikbaarheid, heeft Bussemaker beterschap beloofd. Kamerleden horen echter nog slechte verhalen over het kantoor.

CAK stelt compensatie vast

Bussemaker erkende dat het misschien nog niet goed genoeg gaat, maar volgens haar gaat het wel beter. Ze heeft er vertrouwen in dat het CAK berekend is op een nieuwe taak, het vaststellen van een compensatie voor hoge ziektekosten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Meinsma

24 juni 2009

Mensen met een handicap of chronische ziekte hebben meestal lage inkomens en hebben nu al moeite met de eigen bijdrage awbz. Er worden veel fouten gemaakt en ze moeten er zelf achteraan om die te corrigeren. CAK doet niets met telefonische bezwaren tegen dubbele eigen bijdrages en stuurt de cliënt weer door naar het zorgkantoor om het daar te corrigeren. Die hele papierberg die zieken en gehandicapten hebben vraagt alleen al om extra begeleiding van mensen die snappen hoe het werkt. Dat kunnen mantelzorgers ook niet allemaal zelf uitzoeken. Nu de belastingaftrek voor ziektekosten sterk verlaagd is krijgen mensen bovendien een lagere zorgtoeslag en huurtoeslag die ook weer gepaard gaat met allemaal administratief werk. Of als je dat niet kunt: terugvorderingen van de belastingdienst.

Hoe is het mogelijk dat er elk jaar weer over koopkrachtplaatjes gepraat wordt die totaal niet overeenkomen met de situatie van deze mensen. Ze gaan er al jaren op achteruit door prijsstijgingen die veel hoger zijn dan de verhoging van uitkeringen. Het zit gewoon helemaal scheef en hier is niet genoeg aandacht voor in de politiek. Laat Europa maar even liggen: in Nederland is nog heel veel te doen!!!!

Top