ACTUEEL

Livio hoeft arts toch niet in dienst te houden

Zorginstelling Livio in Enschede hoeft een omstreden arts niet in dienst te houden en hoeft hem ook geen opleiding aan te bieden. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die Livio tegen de arts had aangespannen.

Livio stelde de arts op non-actief omdat hij tijdens zijn sollicitatie geen melding had gemaakt van zijn strafblad. De arts kreeg 15 jaar cel voor zijn aandeel in een moordaanslag op zijn eigen vrouw. In 2003 gaf twee junks opdracht om zijn vrouw met benzine in brand te steken. Ondanks zijn veroordeling bleef de arts ingeschreven in het BIG-register, zodat hij vorig jaar opnieuw aan de slag kon.

Niet fair

In een eerdere rechtszaak eind januari 2013 stelde de kantonrechter de arts nog in het gelijk. Toen oordeelde de rechter dat Livio de hand in eigen boezem moest steken. “Indien zij op een alerte wijze het sollicitatiegesprek was ingegaan en in dat gesprek de gebruikelijke vragen had gesteld, dan had zij het hele verhaal boven tafel gekregen. Dit heeft zij niet gedaan, zodat het niet fair lijkt om de gevolgen van haar eigen onjuist handelen geheel en al voor rekening van de eiser te laten komen.”

Informatieplicht

Dit is in hoger beroep van tafel geveegd omdat  volgens de rechtbank in dit geval de informatieplicht van de arts zwaarder weegt dan de onderzoeksplicht van Livio. “Werkgever had er goed aan gedaan zelf verder onderzoek te doen en bijvoorbeeld VOG (Verklaring Omtrend Gedrag, red.) te vragen, maar informatieplicht weegt in deze zwaarder dan onderzoeksplicht, temeer nu werknemer tijdens de sollicitatie en daarna werkgever door onvolledige informatie ‘op het verkeerde been‘ heeft gezet.”

Geen verdere stappen

Hans Arnoldy, voorzitter raad van bestuur van Livio, laat aan RTV Oost weten dat hij van de advocaat van de arts vernomen heeft dat die zich erbij neerlegt. Ook Livio onderneemt geen verdere stappen meer. 'We gaan er vanuit dat zijn toekomst elders ligt.'

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top