ACTUEEL

'Duizend meldingen IGZ op straat'

RTL Nieuws heeft zo'n duizend meldingen over misstanden in de zorg die gedaan zijn bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), in bezit. Dat meldde het medium dinsdag.

"Het gaat om meldingen van seksueel misbruik, zelfmoordpogingen, verwaarlozing van ouderen, ongelukken in operatiekamers en ook grote fouten door medisch personeel. In meer dan zevenhonderd gevallen staan patiënten met naam en toenaam gemeld. En er worden driehonderd overlijdensgevallen genoemd", schrijft het medium in een verklaring.

Privacygevoelig

De informatie is zeer privacygevoelig. De lijst biedt volgens RTL "een uniek inzicht in wat er vaak fout gaat" in de Nederlandse zorg. De meldingen zijn gedaan door zorginstellingen bij de IGZ en behelst onder meer ziekenhuizen, huisartsen maar ook meldkamers voor ambulances.

In de documenten die RTL in bezit heeft staan meldingen van patiënten die ernstige complicaties hebben opgelopen of zelfs zijn overleden. Uit de lijst blijkt dat een verkeerde diagnose het vaakst leidt tot complicaties of het overlijden van de patiënt. Bij 63 van de ongeveer 1000 meldingen is dat laatste het geval.

Omweg

RTL heeft de informatie "via een omweg" verkregen. "Dit soort informatie hoort veilig opgeborgen te liggen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat dit rondslingert kan een strafbaar feit zijn, en roept tenminste vragen op of vertrouwelijke medische informatie wel goed wordt bewaard door de inspectie", aldus RTL. (ANP)

---

Kijk voor meer berichtgeving over de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het dossier op Skipr.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top