ACTUEEL

'IGZ mag journalisten niet onder druk zetten'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou journalisten niet onder druk moeten zetten om hun bronnen prijs te geven, ook niet middels een aangifte. Dat vindt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Het is een grof schandaal dat de IGZ dat doet, terwijl de overheid zelf onzorgvuldig met informatie omgaat", aldus voorzitter van de sectie freelance van de NVJ, Brenno de Winter.

De IGZ deed dinsdag aangifte, omdat RTL Nieuws documenten met daarin meldingen over misstanden in de zorg in bezit heeft die "op onrechtmatige wijze verkregen waren". Een woordvoerster van de IGZ benadrukte desgevraagd dat het voor de IGZ van het grootste belang is om te weten waar RTL de privacygevoelige informatie vandaan heeft.

Laatste middel

Volgens een woordvoerder van de NVJ wordt er vaker naar de "makkelijke manier" gegrepen om aan bronnen te komen, terwijl dat juist een laatste middel zou moeten zijn. "Dat is geen gelukkige ontwikkeling. Organisaties zouden eerst bij zichzelf te rade moeten gaan."

De Winter benadrukt dat in dit geval "de burger de dupe is", aangezien persoonlijke informatie op straat ligt. "De overheid weigert wat te doen aan beveiliging van informatie." (ANP)

---

Kijk voor meer berichtgeving over de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het dossier op Skipr.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr. R. M. Dalmijn

19 februari 2013

Boeiend te lezen dat heer de Winter , NVJ, nu al weet dat de overheid onzorgvuldigheid kan worden verweten. Hyperige pseudo-onderzoeksjournalistiek met POW karaktertrekken. Overigens dienen dit soort schendingen van privacy van per definitie kwetsbare medemensen met kracht bestreden te worden, zeker nu dit soort gegevens bij zich journalist noemende rakkertjes niet in veilige handen is. Immers geen beschermd beroep, geen professioneel statuut , een nauwelijks serieus te nemen opleidingsniveau en een beroepsorganisatie die zich aan fatsoen weinig gelegen laat liggen gezien hun positionering in de rel rond de Burgemeester van Almere. Het OM wacht een schone taak. Een prachtige strijd der Grondrechten zal zich voor onze ogen ontplooien, waarbij de zwakkere patiënt maximale bescherming zal behoeven tegen instituten door immorelen bevolkt.

Top