ACTUEEL

IGZ opnieuw in verlegenheid

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die al tijden onder een vergrootglas ligt vanwege kritiek op haar functioneren, is dinsdag opnieuw in verlegenheid gebracht.

RTL Nieuws meldde in het bezit te zijn van een lijst met ongeveer 1000 vermoedelijke medische missers en ongelukken in de zorg. De privacygevoelige informatie van de inspectie is via een 'omweg' bij RTL Nieuws terecht gekomen.

Zwartboek

De IGZ houdt toezicht op ongeveer 40.000 instellingen en bedrijven waar in totaal zo'n 1,3 miljoen mensen werken. De inspectie kwam in de afgelopen jaren veelvuldig negatief in het nieuws, onder meer vanwege de trage afhandeling van dossiers en een gebrek aan klantvriendelijkheid. De Nationale ombudsman en het televisieprogramma TROS Radar trokken vorig jaar aan de bel met een gezamenlijk zwartboek.

Schippers

Die informatie werd vervolgens ook gebruikt in de onderzoeken die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet uitvoeren naar het functioneren van de IGZ. De uitkomsten werden in november vorig jaar gepresenteerd. Een van de belangrijkste constateringen was dat de inspectie grondig op de schop moet. De IGZ moet haar taak klantvriendelijker, sneller en gerichter gaan uitvoeren. Ook moeten inspecteurs vaker onaangekondigd inspecties uitvoeren en minder tijd besteden aan rapportages, stelde ook Schippers.

De inspectie weet niet hoe RTL aan de documenten over calamiteiten in de zorg is gekomen en heeft aangifte gedaan bij de politie. Omdat mensen vertrouwen moeten kunnen hebben in veilige zorg en het toezicht daarop, is het voor de inspectie "van groot belang dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht", aldus de IGZ. (ANP)

---

Kijk voor meer berichtgeving over de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het dossier op Skipr.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top