ACTUEEL

Hoogleraar: IGZ-lijst moet niet openbaar

Er is geen enkele reden om de lijst met medische missers en ongelukken in de zorg openbaar te maken. Dat zegt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate naar aanleiding van de lijst van 1000 meldingen die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn gedaan, en die in handen is van RTL Nieuws.

Momenteel is er discussie om de lijst met privacygevoelige informatie - al dan niet geanonimiseerd - openbaar te maken. "Die lijst hoort niet openbaar te zijn. Er zitten zelfs risico’s aan als dat zou gebeuren", zegt de hoogleraar. "De bereidheid van ziekenhuizen en instellingen om fouten te melden, zou af kunnen nemen als ze daarmee direct publiekelijk te kijk gezet worden."

Lessen trekken

"Waar het om gaat is wat er met die meldingen gedaan is. Dat is het belangrijkste", zegt Legemaate. "Instellingen moeten leren en lessen trekken uit gemaakte fouten." Hij pleit ervoor dat artsen en zorginstellingen opener zijn tegenover de slachtoffers over fouten en missers die gemaakt worden.

Het is de plicht van instellingen om fouten te melden, zowel bij de betrokkenen als de inspectie. "Instellingen moeten de betrokkenen op de hoogte houden van het onderzoek naar een misser of fout. Het is een reële vraag of er nu altijd goed omgegaan wordt met incidenten; daar is zeker nog veel te verbeteren. Maar het openbaar maken van deze IGZ-lijst is daar zeker geen oplossing voor."

Lijst

Dinsdag kwam naar buiten dat RTL Nieuws de lijst met 1000 meldingen over de afgelopen jaar in bezit heeft. Het is niet bekendgemaakt waar die lijst vandaan komt. De IGZ heeft aangifte. (ANP)

---

Kijk voor meer berichtgeving over de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het dossier op Skipr.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 februari 2013

Skipr noemt hem hoogleraar, ik noem hem belangenbehartiger van de zorgaanbieders aan wie hij zijn carrière te danken heeft.

P vd Berk

21 februari 2013

Anno 2013 zijn medische missers nog steeds niet bespreekbaar en zijn er duizenden redenen om dat wel te doen, Legemaate pleit al jaren voor openheid bij medische fouten maar verder als pleiten is het nooit gekomen, Legemaate weet drommels goed dat er geen zelfregulatie bestaat in de medische wereld, de lijst van 1000 is maar het topje van de ijsberg, hopelijk worden onderzoekers en journalisten eindelijk eens wakker om de doofpotcultuur in de medische wereld te doorbreken, iedere Nederlander weet wel een medische misser dat is een lange lijst.

Anoniem

21 februari 2013

Het gaat niet alleen om de missers, maar ook bij wie de missers tot stand zijn gekomen. Kan het ook aan de conditie van de patiënt gelegen hebben? Enkel een lijst met missers publiceren is wat kort door de bocht.

Top