ACTUEEL

Ombudsman bekijkt medische zorg asielzoekers

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat onderzoek doen naar de medische zorg die (uitgeprocedeerde) asielzoekers krijgen. Brenninkmeijer heeft klachten gekregen van artsen die in 2012 asielzoekers hielpen in het tentenkamp in Ter Apel.

De artsen zeggen dat ze daar een paar honderd vreemdelingen aantroffen met verschillende aandoeningen waarvoor ze nergens behandeling kregen. Dat is voor Brenninkmeijer aanleiding te onderzoeken hoe goed en toegankelijk de medische zorg voor asielzoekers is. Dat schrijft de ombudsman in een brief aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Het onderzoek moet nog dit voorjaar klaar zijn.

Geen medische zorg

“De artsen constateerden dat deze mensen langdurig verstoken zijn geweest van voldoende medische zorg. Zij vonden dit schokkend omdat deze vreemdelingen kort daarvoor nog in asielzoekerscentra of penitentiaire inrichtingen verbleven, waar medische zorg voor hen beschikbaar is”, staat in de brief van Brenninkmeijer. “Er is feitelijk sprake van medisch achterstallig onderhoud bij deze mensen”, lichtte hij toe.

Grondwet

De ombudsman erkent dat de overheid geen enkele garantie kan geven dat iedereen gezond is of zich gezond voelt, maar wijst er wel op dat het recht op gezondheid sinds 1983 is opgenomen in de Grondwet. En dat schept volgens Brenninkmeijer voor de overheid een verplichting om voor iedereen in Nederland medische zorg te garanderen.

Onderzoek ombudsman

Ondertussen heeft de ombudsman al enkele gesprekken gevoerd met (uitgeprocedeerde) asielzoekers, zorgverleners en artsen. En er staan nog meer gesprekken in de planning met betrokkenen en deskundigen, onder wie medewerkers van asielzoekerscentra. Brenninkmeijer schrijft in de brief ook met Schippers om tafel te willen.

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deed eerder al onderzoek naar het onderwerp. Daaruit bleek dat de toegankelijkheid van de zorg en de bereikbaarheid van de huisarts voor asielzoekers was verbeterd, hoewel er ook nog wel onduidelijkheden waren voor de vreemdelingen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Riem

21 februari 2013

Het is een grote uitdaging om azielzoekers goede gezondheidszorg te bieden. Azielzoekers hebben per definitie grote zorgen. Het is in dergelijke omstandigheden begrijpelijk dat de zelfzorg bij deze mensen niet optimaal is. Azielzoekers zijn bij ons te gast en daarom afhankelijk van de verzorging die we hen bieden.
Als tandarts heb ik in de loop van mijn 25 jarige loopbaan meer dan eens trieste situaties meegemaakt.
KInderkliniek TandInZicht heeft als missie om kinderkiespijn te voorkomen en zonodig te behandelen. Alle mogelijke middelen en expertise heeft Kinderkliniek TandInZicht in De Bilt in huis en zij biedt haar hulp aan voor de kinderen van azielzoekers.

Top