ACTUEEL

Loek Winter: 'Afschaffen restitutiepolis slecht plan’

Loek Winter: 'Afschaffen restitutiepolis slecht plan’

Het afschaffen van de zogenoemde restitutiepolis, zoals minister Schippers van VWS voorstaat, zal de macht van zorgverzekeraars disproportioneel vergroten. Dat zegt zorgondernemer prof. dr. Loek Winter van Nyenrode Business Universiteit in reactie op het voorstel voor een wetswijziging dat momenteel in de Tweede Kamer voorligt.

Macht

Winter voorziet problemen wanneer de  restitutiepolis wordt afgeschaft. Nu bepaalt de wet nog dat een patiënt zijn behandelaar mag kiezen, ook als deze geen contract heeft met zijn zorgverzekeraar. De zorgverzekering betaalt dan de voorgeschoten kosten voor 80 procent terug. "Dat biedt patiënten keuzevrijheid, maar perkt ook de macht van zorgverzekeraars in. Met slechts 9 zorgverzekeringsconcerns op 2.300 zorgaanbieders is dat nodig", aldus Winter.

Nieuwe zorgaanbieder

Volgens Winter zijn de grote zorgverzekeraars “ disfunctionerende molochs” geworden. “Het duurt jaren voordat een contractverzoek van een nieuwe zorgaanbieders in behandeling wordt genomen. Dankzij de restitutiepolis kan zo'n nieuwe aanbieder toch vast patiëntenzorg leveren."

Winter noemt als voorbeeld de kindercardioloog, die in Nederland schaars is. Het duurt vaak maanden voor ongeruste ouders uitsluitsel hebben over de ernst van het hartruisje bij hun baby dat de dokter op het consultatiebureau hoorde. Ze hebben dan vaak ettelijke zorgverleners gezien. Om ouders snel uitsluitsel te kunnen geven heeft Winter voor zijn eigen kliniek kindercardiologen gecontracteerd die regelmatig een middag spreekuur houden. "We zijn beter en sneller", zegt Winter. "Dat scheelt ongerustheid, tijd en geld. Ik probeer al sinds 2008 om hierover een contract af te sluiten met de zorgverzekeraars. Het is nu 2013, het lukt al vijf jaar niet om de medisch adviseur te spreken te krijgen. Als de restitutiepolis wordt afgeschaft, kan ik deze betere en goedkopere zorg niet meer leveren. Dat geldt voor veel van de zorg die ik lever."

Keuzevrijheid

De restitutiepolis kan alleen afgeschaft worden, vindt Winter, als de verzekeraars binnen een maand uitsluitsel kunnen geven over een nieuw contractverzoek. Ook vindt hij dat de consument dan niet eenmaal per jaar, maar op elk moment moet kunnen overstappen naar een verzekeraar die de gewenste zorg wel vergoedt: "Alleen dan is zijn keuzevrijheid gegarandeerd."

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

25 februari 2013

De zorgverzekeraars zijn nu al alles bepalend wat de "zorg" betreft. De zorgverzekeraar bepaalt en de zorgafnemer betaalt. Hoezo de zorgafnemer centraal. Winst is het oogmerk van de zorgverzekeraars

Anoniem

26 februari 2013

Loek slaat de spijker op zijn kop. Misschien moet hij een eigen zorgverzekeringsproduct gaan ontwikkelen en verkopen.

Britt

10 juni 2013

Ik denk dat dit een slecht besluit zal zijn omdat het de bedoeling was dat de consument zal moeten begrijpen dat als je zorg wilt je daar ook voor moet betalen. De zorgverzekeraars bepalen dat alleen zorg vergoed word als er een contract is met de zorgaanbieder dat weten wij nu wel maar dit heeft helemaal niets te maken met de restitutiepolis want daar moeten mensen zelf veel geld aan meebetalen. En wie gaat er bepalen wat goed is voor de zieke de zorgverlener of de verzekering.

Top