ACTUEEL

Doden na haperende AED's

Doden na haperende AED's

Door haperende AED's, apparaten die een elektrische schok moeten geven bij een hartstilstand, zijn doden gevallen. Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is daarover een aantal meldingen binnengekomen. De AED’s deden het niet op het moment dat dat nodig was. De elektrische schok bleef uit.

Meldingen

Om hoeveel meldingen het gaat, kon een woordvoerster van de inspectie niet zeggen. “Maar het zijn er voldoende om er aandacht voor te vragen.” In een brief aan AED-fabrikanten kaart de inspectie dit probleem aan.

Onderhoud

“Het onderhoud schiet vaak tekort. Het is aan de afnemers van de AED’s om ervoor te zorgen dat de apparaten goed onderhouden worden, maar de fabrikanten moeten hen hier goed over informeren. Ook moeten de fabrikanten ervoor zorgen dat gebruiksinstructies helder zijn en goed gelezen worden”, zei de IGZ-woordvoerster hier vrijdag over. “Als de AED’s het niet goed doen, dan heb je er natuurlijk niets aan”, voegde ze daaraan toe. “Wij attenderen fabrikanten erop dat ze de AED’s niet alleen moeten leveren, maar dat ze er ook voor moeten zorgen dat ze werken op het moment dat dat nodig is.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr. R. M. Dalmijn

22 februari 2013

Gelukkig weer een schot in het duister. Het zal de woordvoerder wellicht verbazen maar ook AED bezitters kunnen mogen doodgaan , zelfs aan een cardiaal incident. Dit soort , zelfs niet kwantitatief , ongeanalyseerde berichtgeving geeft onrust! Het begint er op te lijken dat contemplatie , zeker wanneer dit meer dan een nanoseconde neemt, bij sommigen niet in goede handen is. Eigenlijk jammer.

Top