ACTUEEL

ANBO: gemeenten moeten meer doen aan thuiszorg

Gemeenten moeten meer doen aan thuiszorg voor ouderen. Dat stelt seniorenbond ANBO zaterdag na onderzoek onder 1365 leden.

Er wordt volgens de ANBO flink bezuinigd op zorg in zorginstellingen, maar ook op zorg en ondersteuning thuis. En dat kan niet allebei, aldus de bond. Gemeenten zouden in de ogen van de ANBO meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen en meer moeten investeren in noodzakelijke zorg.

Ouderenhulp ontoereikend

“De maatschappij wil terecht dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, met alleen de noodzakelijke zorg en ondersteuning”, aldus ANBO-directeur Liane den Haan. “Je mag uitgaan van de eigen kracht van mensen, maar goede ondersteuning is van doorslaggevend belang om mensen tot op hoge leeftijd de regie over hun leven te laten houden. Als ondersteuning in en om het huis niet goed is geregeld, zijn ouderen opeens aangewezen op hun eigen netwerk. En dat netwerk is in de meeste gevallen ontoereikend voor zware zorg- en hulptaken.”

Mantelzorg

Het beroep op mantelzorgers en vrijwilligers zal de komende periode toenemen. Volgens de ANBO is de kans groot op overbelasting van die mensen. Gemeenten moeten actief aan de slag om die problemen voor te zijn, aldus de ouderenbond. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Sonja Riezebos

25 februari 2013

Mantelzorgers en vrijwilligers behoren niet overbelast te worden. Deze mensen voeren hun werk uit liefde uit. Ik denk dat het in de toekomst niet meer mogelijk is deze werkzaamheden uit liefde uit te voeren maar verplicht gaat worden. Resultaat? Vrijwilligers zeggen massaal op, zoeken ander vrijwilligerswerk. Mantelzorgers zeggen ik kan het niet aan. Ouderen in de kou. Geen netwerk om zich heen en de regering zegt: uw netwerk zorgt maar voor u want uw situatie is niet schrijnend genoeg om u op te nemen in een verzorgingstehuis. Te erg voor woorden maar volgens mij gaat dit de toekomst worden als we niet oppassen.

Top