ACTUEEL

'Bypass beter dan dotteren complexe patiënt'

Bij een bepaalde groep patiënten is een openhartoperatie (bypass) beter dan dotteren. Deze patiënten hebben een aanzienlijk grotere kans om de ingreep te overleven als ze worden geopereerd dan als ze worden gedotterd. Ook is de kans dat patiënten een nieuwe vernauwing of hartinfarct krijgen, kleiner na een bypass. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het gaat om patiënten met ernstige verstoppingen of vernauwingen aan de kransslagaders.

Voor het onderzoek keek hoogleraar Pieter Kappetein van het Erasmus MC naar een groep van 1800 van deze patiënten met ernstige vaatafwijkingen. Van de mensen die een bypass hadden gekregen, overleed 5,3 procent binnen 5 jaar aan een hartinfarct. Bij de gedotterden was dat 9 procent.

Conditie

"Het is belangrijk om van patiënt tot patiënt te overwegen wat handig is. Hele oude mensen met een slechte conditie en bijvoorbeeld slechte longen of slechte nieren zijn niet gebaat bij een bypass. Daarvoor is de ingreep te heftig. Maar voor wat jongere en verder gezonde patiënten met ernstige vaatafwijkingen is een bypass wel een betere optie", legt Kappetein uit.

Dotteren is in eerste instantie een stuk minder ingrijpend: de patiënt moet maar 1 dag in het ziekenhuis liggen. Na een bypassoperatie moeten patiënten rekenen op 8 tot 10 dagen in het ziekenhuis. Daarmee is dotteren in eerste instantie goedkoper dan een openhartoperatie. "Maar als je alles bij elkaar optelt, kost een bypass meestal toch minder, omdat er minder nabehandelingen nodig zijn", berekende Kappetein.

Bypass

Bij een bypassoperatie wordt met een stukje ader uit bijvoorbeeld het been een nieuwe route gemaakt voor de bloeddoorstroming, om vernauwingen in de kransslagaders heen. Deze ingreep is een stuk ingrijpender dan dotteren en wordt daarom minder vaak uitgevoerd. Bij dotteren worden vernauwingen aangepakt door een ballonnetje op te blazen in de aderen en de aderen eventueel te stutten met behulp van een stent.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 38.000 mensen gedotterd. Een bypassoperatie wordt ongeveer 4500 keer uitgevoerd per jaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top