ACTUEEL

'Kosten door onbegrepen ziekten kunnen omlaag'

Een miljoen Nederlanders lijdt aan onverklaarde lichamelijke klachten. Hun soms jarenlange gang naar medisch specialisten die hen niet verder kunnen helpen, kost de maatschappij ongeveer 3 miljard euro per jaar. Klinisch psycholoog Lyonne Zonneveld denkt dat deze kosten flink omlaag kunnen met behulp van een cursus waar deze patiënten leren omgaan met de gevolgen van hun klachten.

Onbegrepen ziekten

Volgens Zonneveld, promovenda aan het Erasmus Medisch Centrum, heeft ongeveer een op de zes mensen die de huisarts bezoekt een onbegrepen ziekte. Zij lijden bijvoorbeeld aan chronische pijn, vermoeidheids- of maag- en darmklachten. Vaak krijgen ze uiteindelijk een doorverwijzing naar de psycholoog, waardoor ze zich niet serieus genomen voelen. “Alsof het allemaal tussen de oren zit”', zegt Zonneveld.

De kwaliteit van leven van deze patiënten neemt af en ze melden zich ziek, zegt de onderzoekster. Door het ziekteverzuim en de verloren productie stijgen de maatschappelijke kosten nog meer.

Cursus

Zonneveld ontwikkelde een groepscursus en deed onderzoek naar het effect ervan onder 162 patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten. Deze patiënten hadden tot een jaar na het afronden van de cursus geen terugval, bleek uit het onderzoek. ook hadden zij hadden minder last van klachten en functioneerden zij beter, waardoor zij weer in staat zijn om te werken en minder gebruik maken van de gezondheidszorg. Ook berekende de promovenda dat de behandelkosten binnen 4 jaar terugverdiend zijn met een extra besparing van meer dan 1000 euro per patiënt. Ruim 40 procent van deze besparing is het resultaat van minder zorgkosten. Verschillende psychologen verzorgen de cursus in nauwe samenwerking met instellingen in de medische gezondheidszorg. (ANP / Skipr)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

25 februari 2013

Wat een "fantastisch" plan. Na jaren met onbekende klachten rond te lopen en in een rolstoel te belanden, werd ik ook voor gek versleten. Toen ze na jaren op het bril-jan-te plan kwamen een mri scan te maken, bleek ik een hersen beschadiging te hebben.. Iemand die naar de dokter gaat met klachten doet dit niet zomaar. Als de klachten niet gevonden kunnen worden, zoekt de dokter niet hard genoeg.

Alberts

26 februari 2013

Er wordt al jaren succesvol gewerkt door klinisch psychologen, met mensen met onbegrepen lichamelijke aandoeningen. Het is een misverstand dat door de verwijzers en behandelend psycholoog dan aangenomen wordt dat de aandoening 'psychisch' is, integendeel, bij ongeveer 60% van de patiënten met onbegrepen lichamelijke aandoening wordt later alsnog een diagnose gesteld die een direct verband heeft met de betreffende klachten. Het gaat dus vaak niet om psychosomatiek, goed omgaan met lichamelijke beperkingen, begrepen of niet, is van groot belang voor de psychische gezondheid.

Anika

26 februari 2013

Symfonie (Ciran) heeft een dergelijk traject. Multidisciplinair met fysiotherapeuten, een arts en psychologen. Ongeacht de oorzaak, de mens is een geheel en als je lang rondloopt met onbegrepen klachten krijg je hier vanzelf ook psychisch last van. Bovengenoemd traject is hier perfect op ingesteld en biedt zorg aan alle aspecten van de mens.

Top