ACTUEEL

Specialisten zetten netwerk patiëntveiligheid op

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) zet een netwerk op van medisch specialisten patiëntveiligheid. Deze artsen vormen in ziekenhuizen het eerste aanspreekpunt voor alles rondom patiëntveiligheid. Hiermee zet de orde het veiligheidsprogramma van 93 ziekenhuizen (VMS) voort. De overheid financiert dit project sinds dit jaar niet meer.

Transparantie

Via het landelijke netwerk kunnen medisch specialisten elkaar snel en makkelijk informeren en alarmeren bij (dreigende) incidenten in de zorg. Het netwerk is volgens de orde ook een antwoord op toenemende eisen rond transparantie in de zorg. Zo moeten ziekenhuizen meer openheid geven over fouten, zodat anderen ervan kunnen leren. De orde noemt het Jeroen Bosch Ziekenhuis als voorbeeld. Dit ziekenhuis publiceerde onlangs een analyse van de calamiteiten sinds 2009 op zijn website. Bij dit ziekenhuis werkt Marjo Jager, kinderarts en de eerste medisch specialist patiëntveiligheid in Nederland. Vanuit haar rol als medisch specialist patiëntveiligheid is ze volgens de orde nauw betrokken bij de oprichting van het netwerk.

Netwerk

De orde heeft een netwerk voor ogen waarin straks alle medisch specialisten patiëntveiligheid zitten die in de Nederlandse ziekenhuizen werken. Daardoor kunnen ze makkelijk en snel ervaringen uitwisselen, concrete resultaten delen en zorgen dat problemen sneller worden opgelost. Met als doel nog betere zorg voor de patiënt, leren van fouten en daardoor het voorkomen van fouten”, stelt de orde. Het netwerk medisch specialisten patiëntveiligheid is volgens de orde het eerste in zijn soort in Europa.

De orde zegt medisch specialisten te willen ondersteunen bij het verder verankeren van de patiëntveiligheid op de werkvloer. Dit gebeurt onder meer door patiëntveiligheid onderdeel te maken van visitaties en richtlijnen en door gericht onderzoek bij incidenten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top