ACTUEEL

‘Aanpak praktijkvariatie doorkruist specialisatie’

De pogingen van zorgverzekeraar CZ om de praktijkvariatie aan te pakken kunnen haaks staan op het streven naar concentratie van specialistische zorg. Dat betoogt bestuursvoorzitter Willem Geerlings van MC Haaglanden in een blog op Skipr.

MC Haaglanden zit ondermeer bij de operatieve behandeling van rughernia ruim boven het landelijk gemiddelde, maar volgens Geerlings is dit een logisch uitvloeisel van het streven naar concentratie van zorg, iets waar ook de zorgverzekeraars zich sterk voor maken. “Het MCH is een derdelijnscentrum (zgn. ‘last resort’) voor rughernia en excelleert in klinisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de wervelkolom”, aldus Geerlings.

Excellentie

Dit betekent dat andere ziekenhuizen moeilijke gevallen doorverwijzen naar het MCH. Ruim vier van de tien herniapatiënten die in het MCH operatief behandeld worden, zijn doorverwezen door andere ziekenhuizen, aldus Geerlings. Deze doorverwijzingen worden volgens Geerlings één op één meegeteld in de cijfers over praktijkvariatie. Ten onrechte, vindt Geerlings, want ze zijn wat hem betreft geen indicatie van onnodige operaties in het MCH, maar juist van klinische excellentie. CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren erkent dat er soms een goede verklaring voor praktijkvariatie is, maar tekent daar wel bij aan dat niet ieder ziekenhuis een expertisecentrum is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top