ACTUEEL

Nieuwbouw Haga valt 35 miljoen hoger uit

De kosten voor de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis in Den Haag vallen veel hoger uit dan eerder door het ziekenhuis was gemeld. De kosten voor de eerste twee van de in totaal drie fasen van de nieuwbouw zijn 260 miljoen euro. In 2009 bij de financiering van de eerste fase werd nog gemeld dat de totale kosten 225 miljoen euro zouden bedragen.

Dit betekent dat de nieuwbouw na twee fasen al 35 miljoen euro duurder uitvalt dan in eerste instantie was gepland.

Vandaag werd bekend dat het HagaZiekenhuis de financiering voor de tweede fase van de nieuwbouw ter waarde van 133 miljoen rond heeft gekregen. Een consortium van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en Rabobank neemt de financiering op zich. Dit is hetzelfde consortium dat in 2009 ook de eerste fase van de nieuwbouw financierde. Daarvoor was toen een bedrag van 127 miljoen euro nodig.

Ambities

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis komen de hogere kosten onder andere door de veranderingen in het zorglandschap, optimalisatie van het ontwerp en prijsstijgingen in de markt. “Het bedrag van 225 miljoen euro was gebaseerd op de prijsstellingen van die tijd. Je hebt ambities als ziekenhuis en dan ga je plannen maken. Vervolgens ga je gesprekken aan met de architect en de bouwer en dan rolt er zo’n prijs uit”, aldus de woordvoerder. Over de kosten voor de derde fase van de nieuwbouw doet het HagaZiekenhuis nog geen mededelingen.

Fase 2

In juni 2012 werd bekend dat Bouwconcern VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling West de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis mocht gaan uitvoeren. Fase 2 van de nieuwbouw bestaat uit de realisatie van een operatiecentrum, nieuwe huisvesting voor het Juliana Kinderziekenhuis/Moeder- en Kindcentrum en een entreegebouw op locatie Leyweg. Bovendien omvat deze fase het laatste deel van de renovatie van locatie Leyweg en een nieuwe dialyse afdeling op de locatie Sportlaan. Deze dialyse afdeling is in mei 2011 al voltooid en in gebruik genomen.

De eerste fase van de nieuwbouw, die in 2011 startte, is bijna klaar. Hieronder vallen de renovatie van de verpleegafdelingen op locatie Leyweg en de vernieuwing van de Spoedeisende Hulp, Hartcentrum en Radiologie.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

sloot

26 februari 2013

Beste Chiel.

Misschien was eerst het herverkavalen van de zorg met je strategische ziekenhuis collega,s en zo mgelijk met fusie (partner) ziekenhuizen toch handiger geweest.
Van de locaties eerst profiel bepalen obv scenario 2025.

first things first

Wat zouden we in welke volgorde doen als het ons eigen geld geweest zou zijn...laat zich raden. 7S Methode nog even nalezen van McKinsey

Top