ACTUEEL

‘Top failliet Meavita handelde onverantwoordelijk’

‘Top failliet Meavita handelde onverantwoordelijk’

De top van de in 2009 failliet verklaarde thuiszorggigant Meavita heeft “overantwoordelijk, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk” gehandeld. Dat meldt Nieuwsuur op basis van een conceptrapport dat in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechthof in Amsterdam is opgesteld.

Als één van de hoofdoorzaken van het faillissement wijzen de onderzoekers de plannen voor beeldtelefonie aan, die Meavita onder de noemer TVFoon ontwikkelde. Het project kostte uiteindelijk circa 20 miljoen euro, zonder dat het enig resultaat opleverde. Daarnaast zijn er ook vele miljoenen opgeslokt door het zogeheten VitaPlaza-project. In het kader van dit project wilde Meavita samen met  Ahold-dochter Accounting Plaza een financieel shared service centrum oprichten, dat de boekhouding voor Meavita en andere AWBZ-instellingen zou gaan doen. Deze ambitie bleek veel te hoog gegrepen en leidde door de onduidelijke managementinformatie die het systeem genereerde tot een versnelde aftakeling van Meavita. Naar schatting is er met de ondergang van Meavita een bedrag van zo’n 100 miljoen euro gemoeid.

‘Persoonlijk voordeel’

In het onderzoek uiten de onderzoekers volgens Nieuwsuur harde kritiek op met name voormalig bestuursvoorzitter Theo Meuwese en directeur Frank Vijg, die het TVFoon-project coördineerde. Meuwese zou zonder overleg 30 duizend TVFoon-kastjes besteld hebben. Nieuwsuur meldt dat Vijg op de Nederlandse Antillen twee BV’s zou hebben opgericht om “persoonlijk voordeel te halen” uit het TVFoon-project. Skipr berichtte in samenwerking met governance-periodiek Lucide in oktober op basis van eigen onderzoek uitvoerig over het mislukte TVFoon-project. Dit project ging vergezeld van grootse plannen om een eigen tv-kanaal op te zetten.

Wanbeleid

Aan de hand van het nog vertrouwelijk onderzoek waar Nieuwsuur de hand op heeft weten te leggen, doet de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam later dit jaar uitspraak over de vraag of er bij Meavita sprake is geweest van wanbeleid en mismanagement. Jurist Marc Udink, die namens één van de schuldeisers bij het faillissement van Meavita betrokken is, zegt in Nieuwsuur “niet te verwachten dat de Ondernemingskamer tot een ander oordeel komt dan wanbeleid.” Ook Gerrit-Jan van Otterloo, die enige tijd bestuurder was van één van de rechtsopvolgers van Meavita, vindt dat “de cijfers duiden op wanbeleid”.  

Aansprakelijkheid

Wanneer de Ondernemingskamer tot eenzelfde  oordeel komt, volgt er mogelijk een procedure waarbij de bestuurlijke kopstukken van Meavita persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de financiële uitkomsten van Meavita-debacle. Daarbij kunnen naast de voormalige bestuurders ook de toenmalige toezichthouders in beeld komen. De raad van toezicht van Meavita stond jarenlang onder leiding van VVD-prominent Loek Hermans, die momenteel voorzitter is van de VVD-senaatsfractie. De gezamenlijke schuldeisers hebben in totaal een claim van 48 miljoen euro uitstaan bij de curatoren. 

Welwillend

Meavita ontstond in 2007 uit een fusie van Meavita Den Haag, Thuiszorg Groningen, Sensire en Vitras CMD. Met 100 duizend cliënten en 20 duizend werknemers was Meavita het grootste thuiszorgconcern van Nederland. Daarmee is de ondergang van de thuiszorggigant één van de grootste faillissementen uit de recente geschiedenis. De gevolgen voor medewerkers en klanten zijn niettemin relatief beperkt gebleven door de welwillende opstelling van de overheid bij de ontvlechting en doorstart.

Lees meer over het mislukte tv-avontuur van Meavita: 'Kunt u mij de weg naar Hilversum vertellen?'

 

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

2 maart 2013

Laat men dan ook alles terugvorderen van deze mensen, hoewel zij hun vermogen tegen die tijd wel hebben verstopt en armlastig zijn.

Anoniem

2 maart 2013

Laten ze ook eens kijken naar Corine Houtzagers die vakkundig Marente te gronde heeft gericht. Zij kreeg naast haar riante salaris Euro 410.000 ontslagvergoeding mee. Een goede bekende is door haar beleid ontslagen na 13 jaar inzet. Zij kreeg een boekenbon mee.

Anoniem

3 maart 2013

Het is zo Schandalig en Schofterig wat die lui, die toch genoeg verdienden hebben aangericht. Hoe kan je 30.000 TV Foons kopen als je niet eens weet hoe of wie wat wil en hoe het werkt. Dat noemt men beleid en ga zo maar door.De bewoners en het personeel is natuurlijk weer de dupe geweest. Personeel wat minder salaris kreeg en wanneer ze daar niet mee akkoord gingen konden ze vertrekken. Personeel wat ontslagen is die jarenlang gewerkt hebben en begonnen waren bij de GDVV. Zo op straat gegooid en afgescheept met een asociaal sociaal plan. Zonder personeel draait de hele toko niet!! Dan te horen krijgen dat de top goed voor zichzelf hebben gezorgd door o.a. hun eigen pensioenen aan te vullen etc. WALGELIJK en dat werkt dan voor de gezondheidszorg. Quasi goed doen voor andere mensen en meteen beroven.

Anoniem

3 maart 2013

Deze mensen horen in de gevangenis thuis en de bezittingen zoals huis, auto etc. moeten in beslag genomen worden. Wanneer mensen het UWV op het verkeerde spoor zetten worden ze meteen gestraft, gekort etc. Dit geldt ook voor de belastingen dus het zou toch HEEL ERG ZIJN als deze mensen er zo mee wegkomen.
Personeel wat afhankelijk is van de overheid (UWV) en niet meer aan het werk komt. De bezuinigingen waar de bewoners weer de dupe van zijn en uiteraard het personeel wat harder mag lopen. Dit loopt al veel te lang. De misdadigers lachen zich rot.

schulte

3 maart 2013

Het probleem is niet deze individuen, maar de organisatie van de zorg. Bestuurders worden niet geselecteerd op kwaliteit en worden bij wanprestatie niet gestraft totdat de gehele organisatie failliet gaat. En zelfs dan zijn de financiele consequenties beperkt.

Met deze wijze van bestuurders selceteren en honoreren zal het fout blijven gaan.

Top