ACTUEEL

Bestuurder OMS hekelt 'Amerikaanse toestanden'

Het debat over de veiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen, dreigt uit te monden in een heksenjacht. Dat vindt cardioloog Marc Daniëls –tevens bestuurslid van de Orde van Medisch Specialisten (OMS).

“Niet elk medisch incident is meteen een calamiteit”, aldus Daniëls zondag in het tv-programma Buitenhof. “Een arts moet open zijn over dingen die fout gaan, maar als hij dan uit zijn schulp kruipt, dan moet niet zijn hoofd er worden afgehakt.'' Daniëls reageerde op de misstanden in de medische wereld die recent in de publiciteit kwamen.

Demotiverend

Daniëls hekelde het beeld dat is ontstaan, dat ziekenhuizen niet meer veilig zijn en dat de dokter alleen uit financiële redenen behandelingen doet. Dat heeft volgens hem een “demotiverend'' effect op artsen. “Ik merk een gelatenheid onder artsen, hoewel we met z'n allen nu hoog moeten inzetten op kwaliteitsverbetering en kosteninperking.''

Schandpaal

Volgens Daniëls, ook bestuurslid van de Orde van Medisch Specialisten, is de gezondheidszorg in Nederland “hartstikke goed''. “We proberen ook steeds meer open te zijn over dingen die fout gaan. Dat is ook de reden dat er incidenten naar buiten komen”, aldus Daniëls. “Maar er ontstaat nu wel een schandpaal, er komen Amerikaanse toestanden.''

Kwaliteitsvisitaties

De cardioloog reageerde in het algemeen op de berichten over de omstreden Twentse neuroloog Jansen Steur, een Nederlandse tandarts die in Frankrijk in opspraak is geraakt en de berekening van zorgverzekeraar CZ dat jaarlijks 25.000 medisch onnodige operaties worden uitgevoerd. Ook lekte een lijst uit met meldingen die zijn gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daniëls pleitte onder meer voor het doorgaan met de inzet van 'kwaliteitsvisitaties' door beroepsgroepen onderling. (ANP/Skipr)

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

4 maart 2013

Marc snapt niet dat het volk niet wat meer respect heeft voor de specialisten die maar 2 ton verdienen en maar 2000 mensen vermijdbaar laten sterven en vele tienduizenden voor het leven gehandicapt achterlaten. Met dergelijke gunstige cijfers is het toch logisch dat artsen niet hun best doen om basis veiligheidsprincipes uit het bedrijfsleven over te nemen.

En laten we aub ook eens ophouden over dat salaris van de gemiddelde specialist. Die werkt echt we harder dan een minister. Toch?

Anoniem

4 maart 2013

Ik vind ook dat mensen met zoveel inkomen niet verplicht zouden moeten worden om hun handen telkens te wassen.

De Bekker

4 maart 2013

Wat is er precies "Amerikaans" aan deze toestanden? Is het niet zo in elk land ter wereld dat bepaalde misstanden (na medisch handelen) een scherp publiek debat opleveren?

De Nederlandse context heeft ruim voldoende waarborgen om incidenten veilig te melden en te werken aan patiëntveiligheid. Maar laten we structurele schuinsmarcheerders wel gezamenlijk aanpakken in het belang van iedereen.

van Benthem

4 maart 2013

Tegen anoniem #1 zou ik willen zeggen:
1. ieder onbedoeld overlijden of onbedoelde beschadiging van een patient is er één te veel. Specialisten die hiermee te maken hebben vinden dit vreselijk. Het heeft vaak een grote, soms blijvende invloed op hun leven. Daar zijn geen woorden voor. Uw cynische reactie is dan ook volstrekt ongepast.
2. specialisten zijn dan ook constant wel degelijk bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Ook met het overnemen van principes uit het bedrijfsleven. Voorbeeld: de surpass procedure voor een operatie is overgenomen uit de luchtvaart. Met succes.
3. Ik durf hier te beweren dat er specialisten zijn die harder werken dan een minister, ook op uren dat een minister op 1 oor ligt. Ik beweer ook dat ze meestal een hoger opleidingsnieveau hebben en vergelijkbare, soms wel grotere verantwoordelijkheden. Het inkomensniveau is dan ook reeel. Zeker als je ziet dat het ministersalaris voor ministers slechts een opstapje is. Hoogervorst, Klink, Bos e.d. verdienen echt een veelvoud.
4. Terecht dat u niet durft te discussieren met open vizier, maar anoniem reageert.

de Vries

4 maart 2013

Waarom horen we meneer Daniels niet over bepaalde collega zorgondernemers die zelf het beeld van artsen die de kantjes eraf lopen hebben opgeroepen om hun gegraai in de zorg goed te praten? Zoals van de geleerde zorgondernemer meneer Loek de Winter die een heel ziekenhuis heeft kunnen kopen maar wel ruim 100 verpleegkundigen en een tiental artsen eruit smeet destijds? Zo kan elke ziekenhuisbestuurder/eigenaar wel een ziekenhuis winstgevend maken maar de totale kosten voor de zorg vliegen natuurlijk omhoog als je de talrijke processen, ontslagvergoedingen en uitkeringen ook meerekent.
Bovendien heeft hij zijn aankoop gefinacierd met geld van de ING welke staatssteun kreeg van de belastngbetaler. Wat is dan nog je verdienste?
En het gekke is dat klinieken die ook door de Loek de Winter werden gekocht bevolkt werden met managers die medisch specialisten welke wel een eneorme vaardigheid en super specialismen hadden door zijn managers zo werden bedreigd als ze zich niet onder het zeggenschap van de nieuwe eigenaar wilde stellen en naar zijn idee wilden conformeren, dat die specialisten soms geen andere uitweg zagen dan iets heel ernstigs.
Loek de Winter die op een congres voor specialisten heeft egzegd over het inkomen: 'de marges zijn ruim. We kunnen allemaal heel veel geld verdienen'.

Dan roept iemand die zo voor de vrije marktwerking is toch als lid van de beroepsgroep zelf het door Daniels gehekelde beeld op?
Maar ja, je kan natuurlijk niet je eigen collegae afvallen, al zijn het nog zulke nietsontziende ondernemers die zich uiteindelijkniets aantrekken van wat voor medsiche gegevens ook. Net als minister Schippers die zelfs na tien doden met Diane 35 toch nog eerst een onderzoek wil afwachten op EU nivo.
Het is zeer ernstig hoe er gespeeld wordt met mensenlevens door deze VVD minister. Moeten er nog meer doden vallen Mw Schippers?
Denkt meneer Daniels nou werkelijk dat de nederlandse belasting en premie betaler niet aan een half woord genoeg heeft.
Uiteindelijk maakt hij de problematiek alleen maar erger door te waarschuwen voor 'Amerikaanse toestanden'. Hij kan beter binnen de beroepsgroep zelf eens de bezem halen door een mentaliteit die bij een aantal 'zorgondernemers' beslist niet deugt en riekt naar meer 'winstgevend bedrijf' dan ziekenhuis willen zijn waar dokters weer samenwerken voor de patient in plaats van elkaar af te maken om de 'klant'.
Terug naar integriteit met toetsing door alle belanghebbenden in plaats van alleen de zorgaanbieders, net als bij de advocatuur.

Lydia van de Laan

4 maart 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 04-03-2013 23:31.

Joke H.

4 maart 2013

Het klinkt wel heel deftig: 'Orde van Medisch Specialisten'. En dan nog wel bestuurslid. Maar het is niet de orde geweest die Mw.Schippers nu zal dwingen Diane35 uit de handel te nemen. Immers, de specialisten zullen nooit toegeven dat een medicijn echt gevaarlijk is en dodelijk. Van meneer Daniels mogen dit soort Amerikaanse toestanden rustig blijven voortbestaan zoalng zijn baantje maar veilig is.
Dat er vrouwen overlijden...och bijwerkingen heb je altijd immers?
Jammer meneer Daniels, ik heb in de VS gewoond en het is daar wel degelijk veiliger als hier tegenwoordig in Nederland in de ziekenhuizen. Graag meer Amerikaanse toestanden dus! En geen doofpotten meer. Die tijd is toch echt voorbij.

Top