ACTUEEL

IGZ heft verscherpt toezicht VUmc op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op het VU medisch centrum met ingang van 4 maart 2013 opgeheven. Dat heeft de inspectie maandag bekendgemaakt.

Het ziekenhuis stond sinds vorig jaar zomer onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Aanleiding waren conflicten tussen artsen en leidinggevenden van de intensive care en andere afdelingen, die ontaardden in een machtsstrijd. Mogelijk is daardoor zelfs een patiënt op de intensive care overleden.

Patiëntveiligheid

Volgens de inspectie heeft het VUmc in de afgelopen zes maanden de juiste maatregelen genomen om de patiëntveiligheid te kunnen borgen. Ook is de communicatie en samenwerking tussen de medisch specialisten weer op peil gebracht, zodat zij hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de patiënt kunnen waarmaken. De inspectie blijft wel goed kijken naar de manier waarop bij het VUmc calamiteiten worden gemeld en onderzocht. Ook de afdeling longchirurgie wordt goed in de gaten gehouden. De inspectie doet dit door aangekondigde en onaangekondigde bezoeken.

Melden calamiteiten

VUmc moet de calamiteitenprocedure voor 1 juli 2013 helemaal op orde hebben. De inspectie benadrukt het belang van het zorgen voor een goed en veilig meldklimaat voor alle medewerkers. In april 2013 maakt de inspectie het eindrapport met de bevindingen en conclusies van het verscherpt toezicht VUmc openbaar. Dit rapport richt zich ook op de lessen die voor andere instellingen dan alleen het VUmc te leren zijn uit dit proces.

Raad van bestuur

Ook meldt de inspectie dat ze heeft vastgesteld dat de huidige raad van bestuur betrouwbaar en transparant communiceert. De inspectie zegt voldoende vertrouwen te hebben “dat de bestuurscultuur in het VUmc nu zodanig is dat de huidige en binnenkort aan te stellen nieuwe leden in de raad van bestuur de inspectie volledig en juist zal informeren wanneer de patiëntveiligheid in het geding zou zijn”.

“De opheffing van het verscherpt toezicht is een groot compliment voor alle medewerkers, die voluit hebben meegewerkt aan de noodzakelijke verbeteringen”, stelt interim-bestuursvoorzitter Fred Plukker van het VUmc in een reactie. (Skipr / ANP)

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top