ACTUEEL

‘Tevredenheid over buitenlandse zorg is hoog’

De tevredenheid onder Nederlandse patiënten over de zorg in het buitenland is hoog. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL.

Mensen gaan vooral naar het buitenland omdat ze denken daar sneller te worden geholpen. Ook de service en dienstverlening worden hoger ingeschat dan in Nederland. Daarnaast zijn er verzekerden die bewust op zoek gaan naar een specialist die veel van specifieke aandoening weet. Bijna alle patiënten geven -blijkens het onderzoek van NIVEL in opdracht van zorgverzekeraar VGZ- aan dat de zorg in het buitenland aan hun verwachtingen voldeed of die zelfs overtrof.

Medisch specialist

Van de bijna 5800 leden van het verzekerdenpanel dat NIVEL heeft geraadpleegd, gingen er in twee jaar tijd gingen 157 voor zorg naar het buitenland. De meeste mensen die zorg over de grens zoeken, gaan naar een medisch specialist of voor een operatie. Logischerwijs doen grensbewoners vaker een beroep op buitenlandse zorgverleners dan mensen elders in het land.

Vertrouwen

Nog eens 100 verzekerden zagen welbewust af van zorg in het buitenland. Als reden om niet naar het buitenland te gaan geven de panelleden aan op te zien tegen het reizen en de verwachte administratieve rompslomp en onbekend te zijn met de procedures en cultuur. Ook geven deze panelleden aan meer vertrouwen te hebben in de Nederlandse zorgverleners.

Zorgverzekeraar

Tweederde van de mensen die voor zorg naar het buitenland ging, vroeg hiervoor vooraf informatie op van de zorgverzekeraar. “Zorgverzekeraars zijn een belangrijke bron van informatie, met name over de kosten”, stelt NIVEL-onderzoeker Margreet Reitsma. “Als zorgverzekeraars zorg in het buitenland contracteren, zullen naar verwachting vooral de grensbewoners vaker van zorg in het buitenland gebruik gaan maken.”

Recht

Alle Europese burgers hebben recht op behandeling in het buitenland. De kosten worden vergoed tot aan het bedrag dat voor dezelfde behandeling in eigen land wordt uitgekeerd. De meeste mensen gaan voor heup- of knieoperaties en rugproblemen zoals hernia’s.

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top