ACTUEEL

‘Forensische ggz moet 120 miljoen inleveren’

De forensische ggz moet nog eens 120 miljoen euro bezuinigingen. Dat meldt het AD. Branchevereniging GGZ Nederland waarschuwt voor gevaarlijke situaties op straat en binnen klinieken als gevolg van de extra bezuinigingen.

“Dit is geen kaasschaaf meer, maar wegsnijden,” stelt bestuurslid Joep Verbugt, die namens GGZ Nederland onderhandelt met het ministerie, tegenover het AD. De extra bezuiniging is voor Verbugt onacceptabel. “Zoveel minder geld betekent schrappen in begeleiding en behandeling, meer onrust binnen de klinieken, hogere werkdruk en toenemende risico's voor het personeel.”

Masterplan

GGZ Nederland zegt de bezuinigingsplannen vernomen te hebben van ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie.  Het ministerie wil tegenover AD niet reageren op het nieuwe bezuinigingsbedrag. In april verschijnt er een masterplan DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen), waaruit moet blijken hoe de geplande ingrepen bij Veiligheid en Justitie gaan uitpakken.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Voortman

6 maart 2013

Bij bezuinigen gaat het blijkbaar alleen over geld. Als we besparen op GGZ-kosten, dan betekent dit dat er
vervolgens hogere kosten tegenover staan. Als we basiszorg voor iedereen garanderen dan blijven de vervolgkosten zo laag mogelijk. Nu snijden we in dagbesteding en dat soort kosten. Daar tegenover krijgen we straks veel hogere kosten voor psychiatrische begeleiding en opname. Bekend zijn toch de onderzoeken naar overvraging bij mensen met een verstandelijke beperking. Deze mensen hebben in eerste instantie geen psychiatrisch ziektebeeld, gaan dit echter ontwikkelen door de hoge eisen die aan hen gesteld worden. Vaak ook door eenzaamheid, wordt het leven te moeilijk. Met medicatie wordt veel afgedekt. Tijd om eens te kijken hoeveel middelen voorgeschreven en gebruikt worden om de bijwerkingen van andere medicijnen op te vangen.
Het middel Seroquel onmiddelijk verbieden. Wel opvang en begeleiding bieden tijdens ontwenning.

Top