ACTUEEL

Kabinet heeft weinig zicht op topinkomens zorg

Het kabinet is het zicht kwijt geraakt op de ontwikkeling van de beloningen van bestuurders in de gezondheidszorg, meldt NRC.

Administratieve lastenverlichting

De meting van de stijging of daling van de topinkomens in de zorg in 2007 is mislukt vanwege administratieve lastenverlichting voor de sector, aldus de krant. Er zijn onvoldoende gegevens om een vergelijking tussen 2007 en 2006 te maken. 

Ziekenhuisdirecteuren hoogst beloond

In totaal heeft het ministerie van Volksgezondheid de beloningen van 1.196 directeuren van ziekenhuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verpleging, verzorging en thuiszorg geturfd. De gemiddelde beloning is 137.166 euro. Ziekenhuisdirecteuren worden traditioneel het best beloond met gemiddeld 176.251 euro. Dat is iets boven de maximale beloning in de (semi)publieke sector van 176.000 euro die het kabinet propageert, de zogeheten ‘Balkenende-norm’.

Driekwart zit boven norm van toezichthouders

NRC noemt het opvallend dat de bestuurders stelselmatig meer verdienen dan de norm die is vastgelegd in de regelingen van twee beroepsorganisaties in de branche zelf, een van de bestuurders en een van leden van raden van toezicht op zorgbedrijven. "Driekwart zit boven de norm van de toezichthouders, 32 procent zit boven de bestuurdersnorm. In 2005 zat 40 procent boven de eigen bestuurdersnorm. " 

Cijfers exclusief gouden handdrukken

De cijfers over 2007 zijn exclusief bonussen en gouden handdrukken. Eén op de tien bestuurders kreeg een bonus (van gemiddeld 14.100 euro). Circa 3 procent kreeg een gouden handdruk, die vorig jaar gemiddeld 217.750 euro bedroeg. Lees verder op de site van NRC

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top