Finance

'Zorgkosten door kolencentrales 386 miljoen'

Nederlandse kolencentrales veroorzaken indirect jaarlijks zo'n 386 miljoen euro aan gezondheidszorgkosten en inkomstenderving. Dat is de schatting van de Europese Health and Environment Alliance (HEAL) die vrijdag verscheen.

Gezondheidsschade

In ons land staan acht elektriciteitscentrales die geheel of gedeeltelijk op steenkolen draaien, de meest schadelijke brandstof voor mens en milieu. HEAL berekende voor elk land in de Europese Unie hoe vaak gezondheidsproblemen voorkwamen die geheel of grotendeels door kolencentrales veroorzaakt worden, zoals chronische longziekten en sommige hartaandoeningen. Op basis daarvan maakte de organisatie een kostenraming.

Europese schadepost

Volgens HEAL zijn alle kolencentrales in de EU verantwoordelijk voor jaarlijks in totaal 18.200 miskramen, 2,1 miljoen dagen medicijngebruik, 4,1 miljoen 'verloren' werkdagen waarin iemand afwezig is of minder actief is en 28,6 miljoen situaties met ademhalingsklachten. Dat zorgt voor een totale schadepost van maximaal 42,8 miljard euro per jaar. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 maart 2013

Wellicht goed om eens te laten berekenen wat de zorgkosten zijn van een kerncentrale! Het zal een ieder waarschijnlijk positief verbazen.

Eestermans

13 maart 2013

In reactie op nr. 1: weer iemand die niet verder kijkt dan zijn (CO2)neus lang is. Inderdaad kerncentrales produceren minder CO2, maar het kernafval blijft duizenden jaren zwaar giftig en kankerverwekkend en er is nog steeds geen goede opslagmethode, waardoor je tientallen generaties opzadelen met onze rotzooi en de ziektes die erdoor veroorzaakt worden. De enige die daar blij van wordt is de pharmaceutische industrie die zich blauw verdient aan chemotherapie en bestraling die (reeds in de jaren 80) bewezen slechts in 2% van de gevallen een therapeutische meerwaarde en kwaliteit van leven verhogende invloed hebben.
Ondanks de slechts 2% effectiviteit is het toch al sinds de jaren 60 de standaard kankerbehandeling en worden methodes die werkelijk lange termijn genezing brengen onderdrukt door het medische establishment want chemo en bestraling zijn de grootste melkkoe voor de pharmaceutische industrie en de grootste groeimarkt...

Eigen input: fracking (schaliegas boringen) is nog schadelijker dan kolen. In Amerikaanse gebieden waar veel gefracked wordt, kun je het kraanwater in brand steken, zoveel chemische rotzooi wordt er in de grond gespoten die zowel de natuur als het grondwater zwaar belast en ook weer tot vele akelige ziektes leidt, zowel op de korte als de lange termijn. Kom in actie en stop fracking in Nederland!

Top