ACTUEEL

Resistente bacteriën bij een op twaalf Nederlanders

Resistente bacteriën bij een op twaalf Nederlanders

Een op de twaalf Nederlanders heeft bacteriën bij zich die resistent zijn voor de meeste antibiotica.Het gaat om bacteriën die resistent worden door de aanmaak van ESBL-enzymen.

Onverwacht hoog

Dit blijkt uit de REBEL-studie van het VUmc in Amsterdam. Onderzoekster Ascelijn Reuland presenteerde haar onderzoeksresultaten op 5 maart tijdens het symposium Antibiotic resistance; an ecological perspective. Eerder onderzoek van Reuland bij patiënten met buikpijnklachten wees uit dat van deze groep ruim tien procent bacteriën met ESBL’s bij zich had. Bacteriën met ESBL’s zitten op nagenoeg alle kippenvlees dat in Nederland te koop is. En in mindere mate ook op ander vlees en op groenten. Reuland noemt het aantal dragers onder de doorsneebevolking onverwacht hoog.

Risicofactoren

In het onderzoek waarvoor ruim 1.700 mensen ontlasting inleverden, is ook gekeken naar de voornaamste risicofactoren om dergelijke bacteriën op te lopen. Daartoe vulden 645 deelnemers aan het onderzoek, 145 met een bacterie met ESBL’s en 500 negatief geteste deelnemers, ook een uitvoerige vragenlijst in. Alle deelnemers vulden een minder uitgebreide vragenlijst in.

Maagzuurremmers

Naast het gebruik van antibiotica is een opname in een buitenlands ziekenhuis veruit de belangrijkste risicofactor voor het oplopen van een bacterie met ESBL’s. Maar ook toeristische of zakenreizen naar landen in Noord-Afrika, het Midden- en Verre Oosten en de Verenigde Staten vergroten het risico aanzienlijk. En gebruikers van maagzuurremmers,  het meest gebruikte geneesmiddel in Nederland, blijken een twee keer groter risico te hebben op een besmetting met een bacterie met ESBl’s dan mensen die dergelijke geneesmiddelen niet gebruiken.

Essay

Op het genoemde symposium werd ook het boek Het einde van de antibiotica – Hoe bacteriën winnen van een wondermiddel van NOS redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink gepresenteerd. In Skipr magazine 4 staat een essay van zijn hand.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top