ACTUEEL

Verpleegkundige laat tillift ongebruikt

Verpleegkundigen en verzorgenden maken in circa één van de drie keer dat dit nodig is geen gebruik van ergonomische hulpmiddelen. Dat meldt Nursing naar aanleiding van het proefschrift ‘Gebruik en effect van ergonomische hulpmiddelen in de gezondheidszorg’ van Elin Koppelaar.

Koppelaar observeerde 735 patiëntgebonden handelingen waar ergonomische hulpmiddelen voor nodig waren. In 31 procent van de gevallen werden deze hulpmiddelen niet gebruikt. Als reden noemen de geïnterviewde verpleegkundigen en verzorgenden tijdsdruk in combinatie met het niet binnen handbereik hebben van hulpmiddelen.
In twee situaties wordt volgens Koppelaar de tillift wel altijd wordt gebruikt, namelijk als dit in het protocol staat, of wanneer de verpleegkundige of verzorgende in kwestie al rugpijn heeft.

Leidinggevende

Volgens Koppelaar kan het gebruik van hulpmiddelen worden bevorderd door verpleegkundigen en verzorgenden te motiveren en  strikte richtlijnen te gebruiken. Afdelingshoofden hebben hier volgens Koppelaar een belangrijke rol in. “Zij kunnen het gebruik van ergonomische hulpmiddelen onder verpleegkundigen en verzorgenden stimuleren door er bijvoorbeeld simpelweg voor te zorgen dat er genoeg tilliften en andere hulpmiddelen zijn, dat ze goed onderhouden worden en dat er juiste richtlijnen zijn voor het gebruik ervan”, aldus Koppelaar.

Elin Koppelaar verdedigde haar proefschrift ‘Gebruik en effect van ergonomische hulpmiddelen in de gezondheidszorg’ afgelopen donderdag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 maart 2013

Als verpleegkundigen rugpijn krijgen zijn de wat ouder en kosten ze meer dan hun jongere collegae. Als ze dan vertrekken dan is dat goed voor de financien van de afdeling. Niet zo netjes, maar wel zo makkelijk voor het afdelingshoofd.

Cynthia

12 maart 2013

Wij hebben in onze kliniek al jaren geleden een tillift aangeschaft. Het zijn de specialisten die het gebruik ervan frustreren. Als iemand een schuchter poging waagt: 'even de tillift' krijgt i gelijk een boze blik van de altijd haast hebbende anesthesist. Een uitstekende voorziening wordt door de artsen gefrustreerd en niet meer gebruikt. Dat is de waarheid. Productie he? En dat wij straks in de WAO komen zal de heren/dames specialisten een rotzorg zijn:'doe niet zo kinderachtig, je bent nog jong'!

Top