ACTUEEL

Hartpatiënten richten Meldpunt Morfinemisbruik op

Hartpatiënten Nederland heeft maandag het Meldpunt Morfinemisbruik gelanceerd. Dit is bedoeld voor patiënten of nabestaanden van overledenen in ziekenhuizen die te maken hebben gehad met misbruik van morfine. Maandag werd bekend dat jaarlijks 550 mensen sterven aan een overdosis morfine.

Aan de hand van de meldingen gaat Hartpatiënten Nederland bekijken of er eventuele stappen moeten worden ondernomen.

Eind vorig jaar richtte Hartpatiënten Nederland een Meldpunt Cardiologie op. Daar meldden zich in korte tijd vele honderden patiënten en nabestaanden uit heel Nederland met klachten over ziekenhuizen, met name het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse en het Adriaan de Ruyterziekenhuis in de provincie Zeeland.

Een verborgen vorm van euthanasie, stelt hoogleraar Agnes van der Heide in het programma Nieuwsuur. Morfine toedienen met als doel om een patiënt te laten overlijden is verboden. Het brengt volgens Van der Heide risico's met zich mee en is niet volgens de richtlijnen.

Verdachte sterfgevallen

Hartpatiënten Nederland spreekt van een ‘landelijk en uiterst laakbaar patroon’ nu er ‘in het hele land de regels door ziekenhuizen aan de laars lijken te worden gelapt’. Hartpatiënten Nederland wijst erop dat ze eerder al gewag maakte van verdachte sterfgevallen bij het Ruwaard van Putten ziekenhuis. De patiëntenvereniging Nederland zegt te vrezen dat een groot aantal van de verdachte sterfgevallen bij het Ruwaard van Putten ziekenhuis het gevolg is “van onder meer het kwistig hanteren van de morfinespuit”. Het ziekenhuis laat momenteel 800 sterfgevallen uit de periode 2010 tot 2012 onderzoeken.

Claims tegen Ruwaard van Putten

In samenwerking met Hartpatiënten Nederland bereidt letselschadeadvocaat Rob Vermeeren uit Breda claims tegen het Ruwaard van Putten ziekenhuis voor. Vermeeren bekijkt ook de meldingen van mensen die zich melden bij het nieuwe Meldpunt Morfinemisbruik. Het meldpunt is tijdens kantooruren te bereiken via 0475-317272 of via roermond@hartpatienten.nl.

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

winkel

13 maart 2013

Het gebeurt niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in Geriatrische verpleeghuizen. Mijn moeder is aan een hogere dosis morfine overleden, zonder dat het verpleeghuis daar toestemming voor had gevraagd.

Top