ACTUEEL

Winter: 'De zorg schreeuwt om ondernemerschap'

Winter: 'De zorg schreeuwt om ondernemerschap'

De zorg schreeuwt op ondernemers die inspelen op de klantwensen van de patiënt. Want de patiënt weet wat hij wil en waar hij het wil halen. Nu de zorgorganisaties nog. Dat zei zorgondernemer Loek Winter op het Health Valley Event 13 maart 2013 in Nijmegen.

Loek Winter is blij met de toenemende aandacht voor ondernemerschap in de zorg.

Focus

De patiënt heeft over zijn specifieke aandoening vaak meer kennis dan de arts, zegt Winter. In de randstad komt 92 procent van de patiënten via internet bij een arts terecht. Om die kritische klant te bedienen, moeten zorgorganisaties ondernemerschap tonen en zich focussen. ‘De patiënt wil best reizen als hij dan maar betere zorg en gespecialiseerde zorg krijgt.’

Bij het herstructureren van De Zonnehuizen sneed Winter eerst de uit de klauwen gelopen bureaucratie eruit. ‘Het primaire proces is meestal wel efficiënt, daar zit het probleem niet.’ Winter roept op tot creatieve destructie. Organisaties moeten zich voor een deel opheffen en kritisch kijken naar wat de patiënt ook thuis kan doen.

Overname

Na de overname van de IJsselmeerziekenhuizen zou Winter graag zijn tanden zetten in een academisch ziekenhuis. Kies er maar een uit, heeft hij tegen de minister gezegd. ‘Ik haal er in twaalf maanden tijd 100 miljoen euro uit.’

Winter is op dit moment in onderhandeling om het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis over te nemen.

 

11 Reacties

om een reactie achter te laten

De Vos

13 maart 2013

Misschien binnenkort ook SVZ overnemen Loek?Niet academisch maar wel een uitdaging.

Manjula

14 maart 2013

Quote: Na de overname van de IJsselmeerziekenhuizen zou Winter graag zijn tanden zetten in een academisch ziekenhuis. Kies er maar een uit, heeft hij tegen de minister gezegd. ‘Ik haal er in twaalf maanden tijd 100 miljoen euro uit.’

Ja, er zijn er al velen die uit eigen ervaring hebben gemerkt wat dollar Loek echt op zijn agenda heeft staan:

Lees nog eens goed, hij zegt het zelf:

‘Ik haal er in twaalf maanden tijd 100 miljoen euro uit.’

Bovendien merkwaardig dat Mw.Schippers er 'maar een uit moet zoeken'. Het lijkt me niet dat de academische ziekenhuis besturen en -comissarissen zitten te wachten om hun beleg door meneer Winter van het brood te laten halen.

Daarom wil Loek ook meer ondernemers in de zorg, voelt u. Het zijn de 'nieuwe' managers, ze heten alleen anders. Slimme marketing trouwens.

Judith Pereira

14 maart 2013

Hebben we met zijn allen Balkenende's VOC gevoel amper overleefd komt er voor de verandering een ondernemer langs die ons wijs maakt dat het echt goedkoper kan.

Nou beste meneer Winter een ziekenhuis is geen onderneming en behoort dat ook nooit te worden.
In de bankwereld bedacht men de erecode voor bankiers maar het bleek dat tegen over-optimisme geen eed en geen tuchtcollege hielp. ( NRC 2-10-20132)
Het hele idee is ingehaald door de ontstellend slechte cijfers van het CPB.
Op herhaling dan maar?
Een ziekenhuis is geen plaats om grof te verdienen, door niemand niet. Ook niet door een variant van wat we heel ordinair een zakenman kunnen noemen zonder gevoel voor de tere relatie arts/patient. Niemand zit op uw concept te wachten. Het is een doodgeboren kindje.

En focussen? We doen niet anders in ons academisch ziekenhuis. Maar dan wel op het patientenbelang en niet eerst op de grillen van de vrije marktwerking.

Gaat u liever de minister vragen wanneer ze stopt met haar banden met Philip Morris. Dat levert op termijn veel meer geld op en mensen die niet eens naar een ziekenhuis hoeven.

Alberts

14 maart 2013

Eens met de winter! Maar wat wil het geval: sinds de 'marktwerking' verder wordt doorgevoerd (ahum) worden prikkels waarop ondernemers varen structureel verwijderd uit het systeem. Zo krijg ik als vrijgevestigde aanbieder van tweedelijns GGZ nu omzetplafonds, contractvoorwaarden die mijn werk vorm willen geven op een manier die niks met kwaliteit in professionele zin te maken heeft, en straks verdwijnt de restitutiepolis waardoor ik nog meer gebonden wordt aan bepaalde verzekeraars. Kortom, ik ervaar een vreemde discrepantie tussen de gepredikte 'marktwerking' en de mogelijkheid me werkelijk als innovatief ondernemer te gedragen. De zorg wordt in de praktijk minder markt in plaats van meer.

Anoniem

14 maart 2013

Laat Winter eerst eens proberen het lange land over te nemen, dit lukt hem niet eens! omdat iedereen hem doorheeft en niet meer trapt in zijn plannen ( iedereen betalen en hij met de winst ervan door/ hoge management vergoedingen)

Peter Koopman

14 maart 2013

De bedrijfskundig radioloog Winter heeft tot nu toe vooral ervaring met noodlijdende "stervende" organisaties. Van echte marktwerking is in de zorg echter geen sprake, maar naast Winter helpt niemand voornoemde organisaties. In deze "markt" heeft hij zijn sporen dus wel verdiend. Bedrijfskundige modernisering van de logistiek ( o.a. aanmelding door kritische klanten) vindt in vele zorgorganisaties plaats evenals een kritische bezinning op onnodige staf- en managementlagen. Deze organisaties zijn gezond en behoeven geen crisismanagement. Er is ontstaat echter wel een romantisch gevoel bij zijn preek "power to the primair proces": zie ook "buurtzorg in de thuiszorg" van de Blok. Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten blijven daarom zeer geïnteresseerd in de Blok en Winter. Immers er kan hierdoor in alle zorgorganisaties een lente aanbreken voor degenen die geneeskundige en verpleegkundige hulp verlenen.

Anoniem

14 maart 2013

De zorg schreeuwt helemaal niet om ondernemers. De zorg 'schreeuwt' om een einde aan de praktijken van dit heerschap.
Overal waar meneer de Winter iets dreigt te ondernemen is het gedaan met een humaan arbeidsklimaat.
De Zonnehuizen zijn 'gered' maar de identeit is weg. Wat heb je dan gered de Winter?
Tientallen verzorgsters werden ontslagen en managers werden vervangen door managers van de Winter. Overleg bestond niet meer. Gewoon naar de Winter luisteren en doen wat hij zegt anders ben je je baan kwijt. Zo kan iedereen wel 'ondernemen' die de ING als belangrijkste stakeholder weet in te palmen met mooie theorieën.
De Winter heeft maar 1 ambitie als het erop aankomt zegt hij op zijn site:'ik wil de grootste worden en ga met iedereen vol de concurrentie aan'. Happy entrepreneuren dus.

Anoniem

14 maart 2013

Meneer Winter stuurde destijds jonge medische studenten op pad om huisartsen te bewegen patienten naar zijn ZBC's te verwijzen. Er stonden financiele voordelen tegenover kreeg ik te horen.
Het nieuwe ondernemen begint steeds meer een kwalijke bijsmaak te krijgen en de NMA blijkt weer eens te slapen. Ik heb vriendelijk bedankt voor de eer.

Sjoerd H.

14 maart 2013

Ruwaard van Putten Winter?

Ook niet academisch maar ook leuk tussendoortje op weg naar je echte klus. Als de 155 eruit gedonderd zijn zal dat toch niet moeilijk voor zijn voor jou als Groot Inquisiteur Zorgland?

Wanneer volgt de zaligverklaring vanuit Rome?

Dr. de Haan

15 maart 2013

Deze ex röntgenoloog was het die vond dat Nederland maar genoegen moest nemen met 1 Da Vinci robot.

Met een populistische vergelijking van 1 kratje bier ga je ook niet vervoeren op een vrachtwagen? In een uitzending van de linkse omroep met Clary Polak.

En dat noemt zich ondernemer?

Gelukkig was men verstandiger in de grote academische ziekenhuizen. Uiteraard wilde deze zorgondernemer het liefst de nieuwe technologie onder zijn beheer hebben in zijn eigen ziekenhuizen.

Anoniem

18 maart 2013

Deze meneer is een zakenman, belust op winst , maar vooral macht. In zijn kielzog vormt zich steeds een grotere spoor van ellende en ruzie.
Zichzelf respecterende zorgprofessionals gaan niet met deze meneer in zee, wij werken niet voor de winst, maar voor een goede beloning en daar leveren we met hart en ziel zorg voor onze patienten.

Top