ACTUEEL

Hoogeveen wil ziekenhuisfusie Refaja uitstellen

De gemeenteraden van Hoogeveen en De Wolden hebben de raad van bestuur van Zorggroep Leveste Middenveld (ZLM) in een brief gevraagd de voorgenomen fusie met het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal voorlopig uit te stellen of te heroverwegen. Dat meldt RTV Drenthe.

Zorgfunctie Hoogeveen

De gemeenteraden vrezen dat de zorgfunctie van ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen verzwakt wanneer ZLM het Refaja ziekenhuis overneemt. Het Scheper Ziekenhuis en Ziekenhuis Bethesda, die organisatorisch fuseren, behoren tot Zorggroep Leveste Middenveld. De zorggroep wil nu ook het Refaja Ziekenhuis overnemen.De gesprekken met het ziekenhuis in Stadskanaal zijn in een vergevorderd stadium” liet Zorggroep Leveste Middenveld onlangs in een persverklaring weten.

Bezwaren

Een fusie zou er volgens de gemeenteraden voor zorgen dat het zwaartepunt van de gefuseerde organisatie wegschuift van de regio Hoogeveen. Dat schrijft RTV Drenthe. De gemeenteraden stellen dat dit het overleg tussen hen en ZLM ingewikkelder maakt, omdat er meer partijen zijn. Een ander argument om de fusie uit te stellen, is volgens de gemeenteraden dat fusies van deze omvang meerdere jaren nodig hebben om te settelen. Daarbij doelen zij op de fusie van het Ziekenhuis Bethesda en het Scheper Ziekenhuis, die volgens hen nog aan het worstelen zijn met de nieuwe organisatievorm.

Kritische blik

De gemeenteraden stellen verder dat er geen operationele noodzaak aanwezig is voor een fusie. Grotere behandelvolumes kunnen volgens hen ook door samenwerking bereikt worden. Tenslotte wijzen zij het bestuur van Zorggroep Leveste Middenveld erop dat de meerwaarde van ziekenhuisfusies steeds vaker ter discussie gesteld wordt en deze steeds kritischer worden beschouwd.

Reactie Leveste

Zorggroep Leveste Middenveld wil nog niet inhoudelijk reageren op de brief van de gemeenteraden. Dat laat een woordvoerster aan Skipr weten. "Wij blijven bij ons standpunt dat wij vorige week naar buiten hebben gebracht". Daarbij verwijst zij naar het bericht dat de ziekenhuizen in Hoogeveen en Emmen de ziekenhuiszorg 24 uur per dag, zeven dagen in de week blijven aanbieden. En dat ze met Achmea in gesprek zijn over een meerjarencontract.

Zorggroep Leveste

Als de overname doorgaat, wordt het Refaja Ziekenhuis het eerste onderdeel van Zorggroep Leveste Middenveld buiten Drenthe. De zorggroep bestaat nu uit Leveste care, het Scheper Ziekenhuis, het Bethesda Ziekenhuis en Zorgpalet. Op dit moment heeft de zorggroep 23 verschillende locaties, allemaal in Drenthe.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Petra

14 maart 2013

De fusies moeten stoppen. Bij een vorige fusie alhier overleden zelfs collegae-artsen tijdens en kort na het bereiken van de nieuwe statuten. Natuurlijk haalt dat de media niet in deze kontekst maar de betrokken families hebben wel levenslang. Men is gewaarschuwd. Het is het allemaal niet meer waard.

Anoniem

16 maart 2013

Fusies leide tot meer kosten en werkdruk en gaan gepaard met afstand vergrotende reis afstanden voor de patient.
Vooral in gebieden waar weinig bevolking is.
Samen werking is een betere uitkomst zoals bv operatie weken of dagen, bevordert samenwerking en routine.

Top