ACTUEEL

Schippers: bezem gaat behoorlijk door IGZ

Na alle ophef over de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is minister Edith Schippers (Volksgezondheid) er veel aan gelegen dat het roer er echt omgaat. "Het moet en het zal veranderen", stelde de bewindsvrouw donderdag in de Tweede Kamer.

Schippers gaf aan dat ze veel adviezen overneemt van oud-D66-minister Winnie Sorgdrager en Koos van der Steenhoven, die het functioneren van de inspectie bekeken. Volgens de minister legde het rapport van Sorgdrager de vinger op de zere plek. "De hele top bij de IGZ is vervangen, er is een managementlaag tussenuit gehaald, er zijn meer inspecties en er wordt minder vergaderd. Eigenlijk kun je zeggen dat de bezem er behoorlijk door gaat."

Topprioriteiten

Onaangekondigde bezoeken aan instellingen worden de standaard. Verder geeft Schippers  "topprioriteit" aan modernisering van het ICT-systeem van de IGZ, dat nu "ernstige beperkingen kent". Net als de Kamer vindt zij het cruciaal dat simpel boven water is te krijgen met welke disfunctionerende artsen afspraken zijn gemaakt. Onaangekondigde bezoeken worden de standaard, verzekert Schippers. Zij laat het aan de IGZ over hoe vaak mysteryguests worden gebruikt.

Zorgloket

Ook komt er een zorgloket om burgers te begeleiden bij klachten en indien nodig te helpen hun recht te halen. Maar dat loket komt los te staan van de IGZ. "Klachtenbegeleiding is ongelofelijk belangrijk, maar het is geen kerntaak van de inspectie waar we toch al heel veel van vragen." Het loket rapporteert de binnengekomen klachten dagelijks bij de IGZ.

De Kamer stemt op 19 maart over de moties die bij het debat zijn ingediend.

(ANP / Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 maart 2013

"Alle ophef" is veroorzaakt door minder dan een handvol kwesties. Jansen Steur en de zaak uit Groningen zijn de enige die ik nu kan bedenken. Die zaken bepalen nu het beeld wat niet wil zeggen dat dat beeld ook klopt. Het zou best kunnen dat bij de IGZ interne zaken beter kunnen. Objectief beschouwd is het toezicht op de Nederlandse gezondheidszorg echter helemaal niet slecht. Ik daag iedereen die het tegenovergestelde vindt met feiten te komen waaruit dat blijkt.

(en nee, ik heb geen enkele band met de IGZ)

Top