ACTUEEL

'Duitse patiënten chirurg Reijnen leden geen schade'

De omstreden Nederlandse chirurg Nick Reijnen heeft geen schade aangericht bij patiënten in het ziekenhuis in het Duitse Brackenheim. Dat heeft extern onderzoek uitgewezen dat in opdracht van het ziekenhuis is uitgevoerd. Bij 143 behandelingen van Reijnen werden geen opvallende zaken geconstateerd, maakte de SLK-Kliniken in Heilbronn, waaronder Brackenheim valt, donderdag bekend.

Duits onderzoek

Hoogleraar in de chirurgie Schiedeck van het ziekenhuis in Ludwigsburg deed het onderzoek. In een geval voldeed de behandeling niet aan de toen geldende actuele standaarden. Reijnen werkte toen echter samen met de afdelingschef en een hoofdarts. Het besluit de verouderde methode te hanteren is vermoedelijk door de drie samen genomen.

Vertrouwen patiënt

“We zijn zeer verheugd dat ook in dit geval er een positief resultaat is. Dit is een belangrijke bijdrage om het vertrouwen van onze patiënten terug te winnen”, verklaarde de voorzitter van de raad van toezicht van de SLK-Kliniken Helmut Himmelsbach donderdag. Reijnens werkzaamheden in Duitsland kwamen in januari aan het licht toen bekend werd dat neuroloog Ernst Jansen Steur actief was bij de SLK-Kliniken in Heilbronn. Onderzoek naar het lot van diens patiënten leverde eveneens geen schadegevallen op.

Medische fouten

Reijnen voerde in 2009 en 2010 in Duitsland operaties uit. Eerder werkte hij in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, waar zeker vijf mensen een door hem uitgevoerde maagoperatie niet overleefden. Brackenheim beëindigde de samenwerking met Reijnen na berichten in de media over de medische fouten die de arts in Nederland worden verweten. Jansen Steur werd in Nederland na ernstige fouten uit het artsenregister geschrapt maar kon daarna in Duitsland ongehinderd aan de slag gaan.

Schadeclaim

Het ziekenhuis in Heilbronn bereidt ondertussen een schadeclaim voor tegen Jansen Steur. De advocaat van de omstreden arts diende eerder al een klacht in omdat het contract met de neuroloog onrechtmatig zou zijn beëindigd. SLK-Kliniken zal de zaak niet schikken. “Er bestaat veel meer het voornemen een vergoeding te verlangen van dokter Jansen Steur voor de door hem aangerichte schade.”

Ook bekijkt de instelling of er schadevergoeding kan worden geëist van het bemiddelingsbureau dat Jansen Steur en Reijnen aanbracht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top