ACTUEEL

HagaZiekenhuis maakt sterftecijfers openbaar

Het HagaZiekenhuis heeft in reactie op alle aandacht voor de problemen bij het ziekenhuis de sterftecijfers van de afdeling cardiochirurgie ten opzichte van het landelijk gemiddelde openbaar gemaakt. Zaterdag meldde radioprogramma Argos dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen overleden op de afdeling cardiochirurgie van het ziekenhuis. Dit spreekt het ziekenhuis tegen.

Uit de cijfers die het ziekenhuis nu heeft gepubliceerd valt op te maken dat in 2007 en 2008 de het sterftecijfer zo’n anderhalf keer hoger lag dan het landelijk gemiddelde. Vanaf 2009 daalt het percentage en in 2011 ligt het sterftecijfer onder het landelijk gemiddelde. Over 2012 is het landelijke gemiddelde nog niet bekend.

Het ziekenhuis in gaat daarnaast vanaf deze zomer op de website melden hoeveel patiënten per kwartaal zijn overleden op de intensive care en de afdeling cardiochirurgie. Er worden geen concrete aantallen genoemd, maar wel percentages.

Visitatie

Een woordvoerder van het ziekenhuis stelt dat het hartcentrum van het ziekenhuis in 2012 nog is gevisiteerd door de Nederlandse Vereniging van Thoraxchirurgie (NVT). Daarbij was de conclusie positief met de kanttekening dat er wat verbeterpunten waren. "De registratie van de data is toen ook goed bevonden," aldus de woordvoerder.

De Cijfers

Jaar    Haga   Landelijk gem.
2007    4,6%      3,2%
2008    4,9%      3,2%
2009    3,7%      2,8%
2010    3,3%      2,9%
2011    2,3%      3,0%
2012    3,2%      n.n.b.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 maart 2013

Schandalig dat daar nu pas onderzoek naar wordt gedaan. Dit is het bewijs dat sterftecijfers voor alle ziekenhuizen elk jaar zo snel mogelijk, en case-mix gecorrigeerd openbaar moeten worden gemaakt.

Ewoud Nysingh

18 maart 2013

Ter verduidelijking, omdat de kop boven dit artikel tot misverstanden kan leiden: de sterftecijfers van cardiochirurgie waren al openbaar. Nieuw is de benchmark met de NVT cijfers.

van Loon

18 maart 2013

zie NHS aanpak (UK)- transparantie hartchirugie:
http://m.guardian.co.uk/society/2013/mar/12/nhs-transparency-open-data-initiative
" dramatic improvements in survival rates" door transparantie door 240 hartchirurgen.

"In some procedures, more than a third of patients live when previously they might not. There are 1,000 fewer deaths in English heart surgery units each year. This bold act of professional transparency transformed the results of heart surgery in this country by promoting much more reflective practice among heart surgeons".

Anoniem

18 maart 2013

Zonder gegevens over het aantal geopereerde patienten zegt deze opsomming niets. Bij kleine aantallen worden de procedntuele uitslagen al snel 'fors'.

Hoek

18 maart 2013

Daar komt nog bij dat de patienten vaak meer dan enkel ziek zijn aan het hart. Dus in hoeverre het overlijden toe te schrijven is aan 1 specialisme is vaak maar de vraag. Daarenboven is het nog veel interessanter om de QOL (quality of life) te weten na de ingreep. En misschien nog veel interessanter is de vraag of er uberhaupt wel geopereerd had moeten worden.

Top