ACTUEEL

Duizend GHB-gebruikers naar eerste hulp

Ongeveer duizend mensen hebben zich in 2011 na gebruik van de drug GHB op de spoedeisende hulp laten behandelen. Dat aantal is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van het jaar daarvoor, maar wel meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2005. Dat blijkt uit maandag naar buiten gebrachte cijfers van VeiligheidNL.

Als ook het aantal mensen wordt meegenomen dat GHB heeft gebruikt uit zelfbeschadiging, een zelfmoordpoging bijvoorbeeld, komt het totale aantal uit op 1200 slachtoffers.

Opgenomen

Een derde van alle slachtoffers op de spoedeisende hulp, werd vervolgens in het ziekenhuis behandeld of zelfs opgenomen op de intensive care. De meeste GHB-slachtoffers zijn mannen tussen de 20 en 30 jaar oud.

GHB is een stroperige, zoute vloeistof die ervoor zorgt dat je seksueel gestimuleerd raakt en een ontspannen, opgewekt gevoel krijgt. Het spul kan in een drankje worden gedaan. Bij een overdosis liggen bewusteloosheid en een coma-achtige toestand op de loer. Veel mensen maken de drug zelf of kunnen het spul goedkoop verkrijgen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top